Anna Sjöstrand Arnell är samordnare på socialförvaltningen i Lunds kommun. Foto: Cecilia Ahle/SVT och TT

Så lär sig anställda i Lund hantera extremister

Uppdaterad
Publicerad

Lärare och andra som arbetar nära unga får nu lära sig mer om våldsbejakande extremism och vilka tecken de ska reagera på.

Under våren 2015 så lämnade minst en person i Lund landet för att ansluta sig till terrororganisationen IS, Islamiska Staten.

Kommunen har också fått in ett antal orosanmälningar från anhöriga och personal kring att någon person ska ansluta sig till IS, att man sett ett förändrat beteende på sociala medier, hittat propagandaskrifter eller känner oro för att en plats används som rekryteringsbas.

– Det är ett hyfsat nytt fenomen det här och vi har nu under ett knappt ett år jobbat med Lunds handlingsplan för hur vi ska bemöta detta. Det viktigaste i den är att alla som jobbar nära barn och unga ska få information kring våldsbejakande extremism, säger Anna Sjöstrand Arnell, samordnare på socialförvaltningen i Lunds kommun.

Kunskap kring tecken

De kommunen fokuserar på ska få bra information är bland annat lärare, anställda inom kultur- och fritidsförvaltningen och aktiva i föreningar som dagligen möter unga. 

– Det man behöver kunskap kring är vilka tecken man ska reagera på och vart man ska vända sig med den här oron. Sedan arbetar vi vidare med hur vi tillsammans kan samverka för att stötta upp vid behov, säger Anna Sjöstrand Arnell.

Även höger- och vänsterextrema

Förutom samarbete mellan olika förvaltningar i kommunen så samverkar kommunen även med lokalpolisen och trossamfund. Handlingsplanen stannar inte vid våldsbejakande islamistiska extremistmiljöer, utan gäller även högerextremistisk vit makt-miljö och vänsterextremistisk autonom miljö.

I dag ska personal i kommunen utbildas av representanter från den nationella samordnaren Mona Sahlins kansli mot våldsbejakande extremism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.