Foto: TT/montage

Hon ska rita om Sverigekartan

Uppdaterad
Publicerad

Landets kommuner står inför stora utmaningar. Enligt regeringen finns det fyra vägar att gå. Dessa ska nu utredas av en skåning – kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad.

Heléne Fritzon har gedigen kommunal erfarenhet. Hon har varit Socialdemokraternas kommunalråd i Kristianstad sedan 1990-talet. Dessutom har hon flera tunga uppdrag inom Sveriges kommuner och landsting, SKL. 

År 2006 ledde Fritzon en enmansutredning om våldsutsatta kvinnor. Nu ska hon, på kommunminister Ardalan Shekarabis uppdrag, leda en parlamentarisk utredning om framtidens kommunsturktur.  

– Jag är glad att få jobba med en kommittéutredning där många partier ingår. Det ger förutsättningar för en bred förankring, säger Heléne Fritzon till SVT Nyheter Skåne. 

Ökande klyftor

Bakgrunden till att utredningen tillsätts just nu är de ökande klyftorna mellan de totalt 290 kommunerna. Vissa växer så det knakar, medan en stor grupp av dem brottas med minskande befolkningssiffror.  

Enligt Ardalan Shekarabi har mer än hälften av kommunerna krympt sedan den stora sammanslagningen på 1970-talet. 

Tvingar ingen

– Men det blir ingen ny kommunreform som trycks på uppifrån. Där är regeringen tydlig, säger Fritzon. 

Sammanslagning på frivillig basis är dock en av de fyra vägarna till bättre resursutnyttjande, som regeringen vill utnyttja.

Övriga tre är fördjupad samverkan, olika ansvar i olika kommuner samt flytt av uppgifter från en kommun till en annan huvudman. 

Sämre insyn

Kommunsamverkan förekommer redan i dag, till exempel i kommunalförbund eller i form av mera lösa samarbeten. 

– Baksidan är att insynen är sämre i ett kommunalförbund än om verksamheten drivs av en kommun. Detta får man ta i beaktande när man väljer denna samarbetsform, säger Heléne Fritzon. 

En annan fråga som utredningen ska titta på är om man kan luckra upp vad en kommun ska göra.  

Olika uppdrag för olika kommuner

– I dag har alla kommuner samma uppgift, något som är reglerat i kommunallagen. I utredningen ska vi förutsättningslöst titta på om olika kommuner kan ha olika uppdrag, säger Fritzon. 

Det skulle kunna innebära att mindre kommuner i samma område, skulle kunna nischa sig och ta hand om olika uppgifter inom området. 

Den fjärde vägen, för att bättre utnyttja resurserna, är att lyfta av kommunerna ansvar och i stället föra över det på landstinget/regionen eller på staten. Men det handlar inte om att flytta makt från kommunerna, försäkrar Heléne Fritzon. 

Värna självstyret

– Här gäller det att balansera väl och samtidigt värna det kommunala självstyret och den nationella likvärdigheten. 

Heléne Fritzon väger sina ord och vill inte peka ut någon av de fyra vägarna som lämpligare än någon annan. 

– Den verklighet vi möter i kommunsektorn i dag gör att vi behöver prata om både sammanslagning och samverkan.  

Hon konstaterar att flyktingmottagandet och etableringen av nyanlända i samhället ser väldigt olika ut i landet. Det gäller även den demografiska utvecklingen med en hög andel äldre i många kommuner. 

– Inkomstskillnaderna ökar också i kommunerna vilket ger olika förutsättningar att lösa uppgifterna, säger Fritzon som ännu inte vet vilka hon kommer att jobba med.  

Hösten 2019

Ledamöterna i den parlamentariska kommittén utses inom kort och ska vara klar med sitt arbete senast hösten 2019. 

– Som utredare måste jag eftersträva en bred politisk förankring bland riksdagspartierna – men samtidigt ha en god dialog med kommunerna, där det finns ett väldigt sug kring den här frågan, säger Heléne Fritzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.