Foto: SVT

Konkursbesked chockar elever och föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

”Vår skola får inte läggas ned.” Det säger både elever och föräldrar efter beskedet om att en konkursansökan lämnats in för Södra Småstadens kulturskola i Hjärup.

Konkursförvaltaren driver skolan vidare tillfälligt och säger att det finns intressenter som eventuellt vill ta över.

110 elever finns det på Södra Småstadens kulturskola, som är en grundskola med klasser från ettan till nian. Därtill finns 18 barn i förskola. Beskedet i fredags kom som en chock.

– Vi har ju valt att söka hit för att det är mindre barngrupper och för att de har sina profilämnen. När man kommer hit känner man sig alltid välkommen, säger Chatrin Olsson, förälder till tre barn på skolan. 

Värst för niorna

Allra värst är det för eleverna i nian, som bara har lite mer än ett halvår kvar. Betygen är viktiga när de ska söka in till gymnasiet.

 – Det är jättetråkigt, för vi ska ju söka in med våra betyg i vinter. Det är ju inte roligt att höra att vi kanske ska byta skola mitt i detta, säger Sebastian Olsson, en av niondeklassarna.

Kritik mot skolan

Skolinspektionen riktade kraftig kritik mot skolan efter ett besök i våras. Bland annat saknades datorer och skolbibliotek. Många föräldrar tog bort sina barn från skolan efter det, och det har gjort att personalkostnaderna är för höga i förhållande till elevantalet. Personalen fick inte ut sina löner nu i oktober. Därför fanns det ingen annan väg än att lämna in en konkursansökan, enligt skolledningen.

– Jag hoppas verkligen att vi ska kunna hitta någon som kan ta över. Det finns intressenter som har gett sig till känna för skolledningen. Jag har ännu inte hunnit prata med någon, men jag hoppas kunna göra det snart, säger konkursförvaltaren Johan Schubert, till SVT Nyheter Skåne.

Risk för personalbrist

Det råder brist på lärare och risken finns att personal försvinner om inte en lösning kommer snart.

– Ja, tidsaspekten är väldigt viktig. En eventuell överlåtelse måste ske snart, säger han.

Det är skoldelen som har dålig ekonomi. Förskoleverksamheten går enligt ledningen ihop, och därför kan det bli så att de två delarna splittras.

– Ja, det kan man göra. Det är två olika verksamheter, så de kan överlåtas var för sig, avslutar Johan Schubert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.