Stort tapp för Femklöver

Uppdaterad
Publicerad

Om det var val idag så skulle Region Skånes styrande femklöver förlora makten. Och Sverigedemokraterna skulle få 16 procent av rösterna.

Det går bakåt för den styrande alliansen i region Skåne. Det visar en opinionsundersökning som nu publiceras. Tre av partierna rasar och två hade inte kommit in i Regionfullmäktige vid ett val idag.

I analysen som opinionsföretaget Yougov har gjort talas om en vissnande femklöver i Region Skåne där dom flesta tappar och bara en går framåt, miljöpartiet.

Regionrådet Carl-Johan Sonesson är bekymrad över det faktum att tre av fem går bakåt.

– Det här stämmer till eftertanke och vi måste se vad detta beror på, om detta är en del av en nationell trend.

MP allt viktigare

Med en styrande majoritet som nu bara kan uppvisa opinionsstöd från 44 procent av skåningarna och med en förstärkt röd minoritet på nu 40 procent blir det framgångsrika miljöpartiet allt viktigare för båda blocken.

Anders Åkesson verkar inte allt för missnöjd trots hans allianspartners nedgång.

– Men det är valet som avgör och beroende på det resultatet så kommer vi att delta i förhandlingar som vi bjuds in till.

Dessutom visar samma undersökning att skåningarna ser arbetslösheten som den viktigaste frågan i landet som helhet men att det i Skåne är sjukvården som är huvudfrågan. Och sjukvårdsdebatten har i hög grad handlat om ett eventuellt behov av en skattehöjning. Ett behov som miljöpartiet nu anslutit sig till tillsammans med enstaka moderater .

– Men det här är ingen motsättning inom moderaterna, vi har en  diskussion och vill ha en budget i balans, säger Carl-Johan Sonesson.

Svävar på målet

Även Sverigedemokraterna svävar på målet när det gäller skattehöjning.

– Men vi utesluter inte detta, säger Jens Leandersson som är oppositionsregionråd för Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna ser ut att fortsätta sitt utanförskap trots alltså ett stöd från 16 procent av skåningarna i ett regionalval som skulle ha hållits idag och ett ännu starkare stöd i ett riksdagsval.

Carl-Johan Sonesson säger att han tänker fortsätta förhandla med samma fyra partier som nu ingår och tänker heller inte samarbeta med SD efter valet.

– Nej inte som det ser ut nu.

Och någon större förhoppning inom SD att man skulle kunna bli ett vågmästarparti efter valet finns inte. Man räknar med att miljöpartiet kommer lämna femklövern för ett samarbete vänsterut.

– Och då blir vår roll statistens igen även om vi kommer att fortsätta ställa goda förslag, säger Jens Leandersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.