Kraftigt tapp av sökande till Malmö högskola

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sökande till sjuksköterske- och förskolelärarutbildningarna på Malmö högskola minskar.

Sektorer som skriker efter arbetskraft.

Rektorn anser att man bör utreda varför ansökningarna minskar.

När anmälningarna till vårens utbildningar räknats klart visar det sig att antalet har minskat jämfört med till våren 2016.

Totalt med 15 procent. En hög siffra jämfört med riksnivån där antalet anmälningar minskat med 3 procent.

Minskar i popularitet

Det är framförallt utbildningarna till specialistsjuksköterska och förskollärare som minskar i popularitet.

– Det kan ju vara tecken på att intresset för att bli sjuksköterska minskar och då kan det vara oroande, säger Kerstin Tham, rektor vid Malmö högskola.

Minskningen förklaras delvis av att att det krävs högre betyg för att komma in på utbildningarna, att det finns fler jobb att söka och att årskullarna från slutet av 90-talet är små, men även synen på yrkena kan spela in.

– Att det står så mycket i media om sjukskrivningar bland förskollärare kan säkert påverka, säger Christina Haptout som pluggar till förskollärare.

Signal att ta på allvar

Söktrycket är ännu så stort att utbildningarna fylls, men att färre vill bli sjuksköterskor och förskolelärare kan ändå vara en signal värd att ta på allvar tror Malmö högskolas rektor.

– Jag tror att det är viktigt att följa upp och diskutera med bland andra Region Skåne, säger Kerstin Tham.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.