Krafttag mot matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Matchfixning är något som hittills i huvudsak drabbat fotbollens lägre divisioner.

Nu uppmanas även elitklubbarna att bli mer vaksamma.

För tio år sedan spelade Anders Wikström i allvenska Gefle som mittback. En dag fick han en oväntad fråga från en kompis som spelade i en lägre division.

– Han ringde inför en match ungefär vid den här tiden på året. Vi var klara för nytt allsvenskt spel. Han frågade om man ville ha några tusenlappar för att släppa in några extra mål. För mig var det ett skämt, säger Anders Wikström.

”Det var obehagligt”

Han berättar att det var först i efterhand som det som sagts verkligen sjönk in.

– När man kom till matchen på söndagen så gick det upp ett ljus ”Det var ju faktiskt en fråga och jag har inte sagt det till någon. Tänk om vi förlorar”. Det var obehagligt.

Men Gefle vann den matchen. Anders Wikström säger att han idag ångrar att han inte anmälde det som hände. Det hade han gjort idag.

Idag besöker han Malmö FF och jobbar för svensk elitfotboll. Tillsammans med Svenska spel vill föreningen informera och utbilda alla klubbar i allsvenskan och superettan om matchfixning. Men också riskerna med spelmissbruk.

– Spel är väldigt vanligt i fotbollslag och idrottslag överlag. Hamnar man i spelproblematik och får skulder då kan matchfixning bli en enkel väg ut för att rädda sitt eget skinn, säger Anders Wikström som själv tycker om att spela.

Många spelar

Mittfältaren Oskar Lewicki berättar att det är ett populärt sätt att fördriva tiden även för spelarna i MFF.

– Jag spelar för lite tjugolappar, inga stora summor. Skulle någon hamna snett så tror jag att vi i laget känner varandra så pass bra att vi skulle vi uppmärksamma det och försöka komma tillrätta med det, säger han.

Anders Wikström menar att spelproblematik och matchfixning går hand i hand. Det gäller att komma tillrätta med båda. Totalt ska han besöka 32 elitklubbar runt om i landet.

– Spelproblematiken är ganska stor kring elitlagen. Det satsas mycket pengar och det finns en risk. Även om vi har varit ganska förskonade hittills. Det här är en proaktiv åtgärd. Vi vill fortsätta vara en trovärdig liga och ha en trovärdig fotboll, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.