Foto: TT

Kräver inte viten för ambulanserna

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne kan kräva vite från företagen som kör ambulans om det till exempel tar för lång tid innan de kommer i väg på larm. Men trots att de haft rätt till det, så har man inte gjort det.

Enligt Sveriges Radio handlar det om 6,7 miljoner kronor bara under förra året och fram till i dag. När SVT Nyheter Skåne kontaktar Region Skåne så bekäftar de att siffran stämmer.

– Vi har en pågågende diskussion med aktörerna. När det gäller Falck ambulans så hävdar de att de har genomfört flera uppdrag än vad de har fått betalt för under den tidigare avtalsperioden, säger Rolf Ohrlander, områdeschef för ambulans, krisberedskap, säkerhet och miljöledning till SVT Nyheter Skåne.

Regionen planerar nu därför att kvitta ut vitena mot den skuld på flera miljoner som ambulansföretagen menar att regionen är skyldig dem.

– I viss mån kan det bli så. Det finns motkrav och vi har inte kommit fram till någon slutgiltig lösning. Hur pass mycket regionen är skyldiga ambulansföretagen är parterna inte överens om, säger Rolf Ohrlander.

Enligt avtalen med ambulansföretagen har regionen rätt till 3 000 kronor vid avställningar, det vill säga då en ambulans står stilla i mer än en timme, till exempel på grund av personalbrist. Om tiden från larm tid utryckning vid högprioriterade är längre än 90 sekunder har regionen rätt till vite på 1 000 konor.

Nu fortsätter dialogen för att leva upp till målen, men från och med i år kommer regionen börja kräva ut viten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.