Foto: TT/arkiv

Kremering av kvinna i Hässleholm stoppades

Uppdaterad
Publicerad

En 87-årig kvinnas död har en månad senare blivit föremål för en mordutredning. Kvinnans kropp var klar att kremeras, när den istället skickades till rättsmedicin.

I mitten av november hittade hemtjänstpersonal den 87-åriga kvinnan död i sin lägenhet i Hässleholm.

I lägenheten fanns stora mängder blod, men läkaren som kallades till platsen bedömde att det inte rörde sig om något brott. Telefonkontakt hölls med polisen.

Kvinnans skador antogs ha uppkommit efter en fallolycka.

Sonen blev misstänksam

Innan kvinnan skulle kremeras ville hennes son, som bor i Göteborg, ta ett sista farväl av sin mor.

Han blev då förskräckt av mammans skador som han tyckte såg ut att komma från slag. Sonen tog fotografier av sin mor och hörde av sig till polisen för att göra en anmälan om mord.

– Jag har fullt förtroende för att läkaren på plats gjorde en riktig bedömning, men vi är alltid skyldiga att hantera en polisanmälan, säger Anders Svensson, kommissarie på enheten för grova brott i Kristianstad.

När förundersökningen om mord inleddes var 87-åringen på väg för att kremeras, men det stoppades av polisen som lät transportera kroppen till Rättsmedicinalverket i Linköping för obduktion.

– Kvinnan obducerades i går fredag, och hade rättsmedicin hittat något uppenbart tecken på att ett brott har begåtts, så hade de hört av sig, säger kommissarie Anders Svensson.

Han räknar med att få en redogörelse av obduktionen i början av nästa vecka. Därefter tar polisen beslut om man ska gå vidare med ärendet eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.