Krisen på förlossningen över – ”full bemanning”

Uppdaterad
Publicerad

Krisen på förlossningen i Malmö är över. Det menar verksamhetschefen Pia Teleman som nu beskriver situationen som stabil. ”Det har löst sig bra, vi har full bemanning nu”, säger hon.

Bristen på återhämtning och platsbrist ledde till massuppsägningar på förlossningen i Malmö, och i slutet av förra året stod barnavdelningen inför stora utmaningar. 14 nattbarnmorskor som sade upp sig tvingade Region Skåne att förhandla fram ett lokalt arbetstidsavtal för de som jobbar natt. Veckoarbetstiden sänktes från 36 till 32 timmar i veckan för nattbarnmorskorna, och flera barnmorskor tog tillbaka sina uppsägningar.

– Det har löst sig bra. Sju stycken valde att komma tillbaka, och vi har anställt nya barnmorskor som är hos oss nu. Vi bemannar fullt, säger verksamhetschefen Pia Teleman.

9.000 kronor

För att lösa personalsituationen i Malmö tog regionen även fram ett ”stimulanspaket” som gäller mars månad ut. Barnmorskor från andra förlossningar i Skåne erbjuds en ersättning på 9.000 kronor i veckan för att hoppa in i Malmö när det råder platsbrist. Men enligt Pia Teleman har anställda på barnavdelningarna i Malmö istället bytt pass med varandra, och den höga ersättningen har därför inte gått till barnmorskor från andra skånska förlossningar.

– Den lösningen har vi fasat ut nu, eftersom alla nya är på plats. En del barnmorskor som jobbar dag har gått över till natt. Det är väldigt många som har ställt upp på ett jättefint sätt, säger Pia Teleman.

Vill anställa fler

Men trots full bemanning skulle Pia Teleman vilja anställa fler. Tre av femton förlossningsrum är fortfarande stängda i Malmö.

– Vi vill öppna upp de sista rummen också. Det finns generell barnmorskebrist i Sverige, och den är ännu mer uttalad i Skåne, säger Pia Teleman.

Men när SVT Nyheter Skåne pratar med en av barnmorskorna på förlossningen i Malmö säger hon att irritationen fortfarande är stor.

– En kvinna som jobbar dagtid men som går upp på natten, hon får 9000 kronor extra i veckan. De som valde att inte säga upp sig har inte fått ett öre. Vi är oroliga för vad som händer första april när den extra ersättningen dras in, vad händer då? Och hur löser man bemanningen inför sommaren?

Avslutande möte

Under måndagen ska regionens arbetsgrupp ha ett möte där de olika åtgärderna ska diskuteras, och man ska summera hur arbetet med att lösa personalbristen gått.

– Vi ska ha en avslutande reflektion. Vi ska gå igenom själva arbetsprocessen och få en nulägesbeskrivning, och om vi behöver fler åtgärder när vi nu närmar oss sommaren, säger Mats Molt, regional chefläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.