Allvarliga brister i boenden för ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Ensamkommande barn har nekats sjukvård och tvingats dela rum med 20 personer. I en ny rapport riktar Barnombudsmannen (BO) allvarlig kritik mot situationen på ankomstboenden i Sverige.

Nu behövs lagändringar, anser Fredrik Malmberg, barnombudsman.

Förra året kom nära 35.000 ensamkommande flyktingbarn till Sverige, varav de flesta i perioden oktober till december.

Under samma period genomförde BO intervjuer med 450 ensamkommande barn som då befann sig på ankomstboenden i tio svenska kommuner.

#flykt

”Allvarliga brister”

I rapporten, som SVT Nyheter kan presentera, framkommer att det funnits stora problem i mottagandet. Många barn har varit kvar på boendena – som är tänkta att vara tillfälliga – under lång tid.

Det finns barn som varit kvar i flera månader, i vissa fall utan att registreras som asylsökande.

– De här barnen har upplevt saker som inte något barn ska behöva vara med om. De har framtidsdrömmar, men när de beskriver hur mottagandet fungerar inser jag att det finns mycket att önska när det gäller mänskliga rättigheter. Det finns allvarliga brister i det här mottagandet, säger Fredrik Malmberg, barnombudsman.

Brist på skor och ytterkläder

I rapporten uppmärksammas problem med tillgång till hälso- och sjukvård: ”Barn och unga beskriver till exempel att personal på boendena uppgett att barn på ankomstboenden inte har rätt till hälso- och sjukvård”, skriver BO och påpekar att rätten till vård är tydlig i svensk lag.

Fredrik Malmberg berättar att han besökt boenden där 200 barn har bott. På vissa boenden har 20 barn delat rum.

Barnen berättar själva att de saknat skor och ytterkläder och har inte kunnat vara utomhus. Ingen av de 450 barn och unga som har intervjuats har börjat skolan. Ingen har tilldelats en god man.

– Barnen ska få en vuxen företrädare, en god man, skyndsamt. Vi har mött barn som även efter ett par månader inte har en god man. Det är väldigt allvarligt, då har man ingen som kan föra deras talan, säger Fredrik Malmberg.

Värst i Trelleborg och Malmö

Flera barn vittnar om att de känner sig utsatta. Flickor som placerats ensamma på boenden med många killar beskriver att de känner sig särskilt ensamma.

– Ett konkret exempel är en flicka som berättade att hon inte kunde duscha eftersom det inte gick att låsa dörren. Det är ganska svårt att vara ensam flicka på ett stort boende med många pojkar om du inte kan låsa dörren om dig när du ska duscha, säger Fredrik Malmberg.

BO framhåller att Sverige på flera punkter inte lever upp till sina åtaganden enligt FN:s barnkonvention. I rapporten uppmärksammas att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tagit emot 31 lex Sarah-anmälningar från kommunerna angående hem för ensamkommande barn mellan september och oktober förra året.

Fredrik Malmberg menar att situationen varit som mest pressad i ankomstkommuner såsom Trelleborg och Malmö där tusentals ensamkommande barn har ankommit.

– Det har varit en orimlighet att exempelvis Trelleborg med 43 000 invånare till väldigt stor del har tagit ansvar själva för flera tusen ensamkommande barn. Det fungerar inte speciellt bra, säger Fredrik Malmberg.

”Systemet havererade”

14.500 ensamkommande togs förra året emot av Malmö stad. Lene Cordes, avdelningschef för barn och familj, beskriver situationen under höst- och vintermånaderna som exceptionell.

– Vi blev uppmärksammade på hälsoproblemen. Det var möjligt att skärpa det direkt. Vi har lyssnat mer på barnen. Men man måste komma ihåg att det här en ankomst; meningen är att barnen ska stanna högst några dagar, säger Lene Cordes.

– Det som varit sämst med mottagande var att barn fick vänta väldigt länge. Systemet havererade och barnen blev kvar i Malmö under lång tid, säger Lene Cordes.

Efterlyser tydligare ansvar

BO ger i sin rapport flera förslag till förändringar. Ansvaret för ankomstboendena bör, enligt BO, flyttas från kommunerna till staten och Migrationsverket. Dessutom anser BO att det ska vara lagstadgat att barnen ska ha anvisats inom 48 timmar med undantag för synnerliga skäl i situationen.

– Den första delen i mottagandet bör staten ta ansvar för genom Migrationsverket. Då får man en sammanhållen del med att barnen registreras, att information blir enhetlig och att personalen har kompetens att ge ett bra mottagande, säger Fredrik Malmberg.

Flera kommuner har anmält sig själva eftersom de inte anser sig följa lagen i sitt mottagande av ensamkommande barn. Skulle BO:s förslag lösa problemen?

– Det här förenklar och förtydligar. När barnen blir kvar länge i ankomstkommunerna, då måste man lösa mottagandet med hälso- och sjukvård, god man och utbildning både där och i anvisningskommuner. Vi tror med att tydligt statligt ansvar så löser vi ut en hel del problem, säger Fredrik Malmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet