Foto: SVT

Kritiserade avtal med dömd smugglare – pressades att avgå

Uppdaterad
Publicerad

Kommunrevisor Leif Rosvall (M) i Hörby kritiserade socialnämndens ordförande för HVB-avtalet med dömda smugglare. Nu berättar Rosvall att han på ett extrainsatt möte utsattes för påtryckningar om att avgå.

Rosvalls kritik mot ordföranden gällde att det avtal som – i strid med gällande regler – skrivits med ett privat HVB-hem, som drivs av dömda spritsmugglare.

– De ville påverka mig så att jag själv skulle avgå, att jag skulle förstå mitt – eller snarare deras – eget bästa, säger kommunrevisor Leif Rosvall.

SVT Nyheter Skåne avslöjade nyligen att Hörby kommun skrivit kontrakt med ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn som drivs av personer med kriminell bakgrund. Personer i företaget är dömda för bland annat grov spritsmuggling och bokföringsbrott.

Socialnämndens ordförande Hans Frank (L) skrev själv på kontraktet utan ett beslut i nämnden. Dessutom informerade han inte nämnden om avtalet förrän drygt två månader efteråt. Avtalet kunde därigenom inte sägas upp till årsskiftet utan gäller till sista december 2017.

Trots att avtalet började gälla i mars i år stod många av platserna tomma i flera månader. Socialnämnden beräknas i år gå med tolv miljoner i underskott, främst på grund av de dubbla kostnaderna för ensamkommande flyktingbarn.

Kommunen har betalat upp till 5 500 kronor per dygn för placeringar på HVB-hem i andra kommuner, samtidigt som de tomma platserna i Hörby kostat 1 600 kronor per dygn.

Politiker tystades

Kommunrevisor Leif Rosvall har efter SVT Nyheters avslöjande sagt i en intervju med Skånska Dagbladet att Hans Frank gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman. Det som fick bägaren att rinna över för Rosvall var det som hände vid förra veckans kommunfullmäktige i Hörby.

– När socialnämndens ordförande fick ordet och berättade hur bra allting fungerade så tystades Stefan Borg från Sverigedemokraterna som ville bemöta honom, säger Leif Rosvall.

Enligt Leif Rosvall var det kommunfullmäktiges ordförande Tommy Hall (S) som stoppade ledamoten från att få ordet under fullmäktigemötet, något Tommy Hall inte förnekar.

– Hans Frank fick tid att informera om avtalen med HVB-hemmen. Det var en informationspunkt där man inte kan ställa frågor, säger Tommy Hall.

”All angrep mig”

Efter kommunfullmäktige kallades alla kommunrevisorer till ett möte. Med på mötet fanns också Tommy Hall. Enligt Leif Rosvall handlade mötet om vad han sagt i Skånska Dagbladet.

– Alla angrep mig för det jag hade sagt i intervjun. Det enda målet med mötet var att jag skulle avgå, säger Leif Rosvall.

Tommy Hall har en annan bild av mötet, som han säger handlade om revisorernas nya arbetsordning.

– Men jag kan tänka mig att revisorerna höjde på ögonbrynen när de läste tidningen. Men att därifrån gå till att avsätta folk är det långt, säger Tommy Hall.

Kommunrevisorer utses av partierna men ska arbeta opolitiskt.

– Min roll är demokratins förlängda arm. Revisorer skall vara oberoende mellan valen, säger Leif Rosvall, som anser att det är en regel som inte följs i Hörby.

– Det är nys. Jag känner att man har partihatten på, säger Leif Rosvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.