Kung Carl Gustaf XVI och Drottning Silvia besökte firandet av Lunds universitets 350-årsjubileum.

Kungen besökte 350-årsfirandet i Lund

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen kom Kungen till Lund för att fira universitetets 350-års jubileum och Karl-dagen. På sin namnsdag tog Carl Gustaf XVI också emot sin 70-årspresent från universitetet – en föreläsning om sport och religion.

Det syns i blicken på vaktmästaren Claes Lawett att anspänningen ärstor. Det är bara minuter kvar tills de inbjudna gästerna kommer.

–Den stora utmaningen har varit logistiken, säger han.

Men alltverkar fungera enligt plan. I en strid ström kommer gästerna ochbockas av vid ingången till universitetets aula. Ackompanjerade aven stor gitarrensemble som har tagit plats på ovanvåningen.

”Viktigt att komma ihåg historien”

En av gästerna är kulturjournalisten Per Svensson. Han tycker att350-årsjubileet är mycket mer än bara ett jippo.

– Vid sidan av detmoderna Lund med ESS och Max IV tror jag att det är viktigt attockså komma ihåg historien, säger han.

Till sist kommer så kung Kung Carl Gustaf XVI och drottning Silvia. Kungen ska få universitetetsjubileumsmedalj. Kungaparet poserar vant på trappan in tilluniversitetshuset och sedan stängs dörrarna till aulanoch lördagens jubileumshögtid är igång.

”Vi är ett kungligt universitet”

Det är egentligen först nästa år som Lunds universitet fyller 350 år sedan grundandet 28 januari 1658. Men firandet börjar redan på lördagen och kommer att uppmärksammas under hela 2017. Karl-dagen är universitets födelsedag och kung Carls-Gustaf besökte för ett dubbelt firande och för att ta emot sin 70-årspresent från universitetet, i form av en föreläsning om sport och religion.

– Vi är ett kungligt universitet som grundades genom ett kungligt beslut för 349 år sedan, så egentligen ligger vi ett år före den formella invigningen, säger övermarskalken Carin Brenner.

Hemliga ceremonier

Hon är den som är ansvarig för lördagens ceremonier. Jubileumsfirandet började med en högtidsföreläsning och avslutades med en konsert i Universitetshuset.

– Det kommer vara en kör och en orkester med 100 personer, med nyskriven musik av Hans Gefors, berättade Carin Brenner.

Även om jubileumsfirandet gäller alla var endast speciellt inbjudna gäster på plats under lördagens ceremonier. För alla andra som är intresserade av att få en skymt av Kungen hänvisade universitetet istället till nyinvigningen av Skissernas museum klockan 16 på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.