Lägre byggnader på omstridd tomt

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring att bygga om den attraktiva ångfärjetomten till ett kongresscenter fortsätter i Helsingborg.

På torsdagen lades tre nya byggförslag fram.

Engagemanget var stort bland de som kom på presentationen på Dunkers Kulturhus.

– Det är förslag som bättre respekterar omgivande byggnation, som är mer öppet mot havet, säger Magnus Jälminger (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Tidigare har länsstyrelsen och flera tusen Helsingborgare sagt nej till att bygga det så kallade projektet Saltkristallerna. Det ansågs vara för kompakt och även förstöra stadsbilden från sjösidan. Kritiker var också emot flytten av den gamla ångfärjestationen.

”Ser ut som trädlådor”

Nu fokuserar arkitektfirmorna istället på att bygga ett lägre kongresscenter. Arkitektkontoret Wingårdh lade fram det lägsta förslaget.

– Det är lågt med design som passar in mot staden. Däremot har jag något emot hyresehusen som jag tycker ser ut som trälådor, säger Maj Öberg, invånare i Helsingborg, som dök upp på gårkvällens presentation.

Ny detaljplan

Jais arkitektfirma valde istället att bygga ett lite högre center, men också på att tomten ska vara en plats för alla, ett sorts vardagsrum.

– Det är jättefint, det känns som att både det gamla och nya får komma fram, säger Ulrika Hübinette, som också kom på presentationen.

Förslagen kommer att visas på Dunkers Kulturhus både under fredagen och lördagen. Synpunkterna ska sedan tas med inför en ny detaljplan som ska läggas fram i mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.