Hovrätten över Skåne och Blekinge anser inte att Diskrimineringsombudsmannen, DO, kunnat bevisa att det uteblivna läkarbesöket berodde på att kvinnan vägrat hälsa på läkaren. Hovrätten friar därmed läkaren och vårdföretaget från diskriminering.
75.000 kronor
Kvinnan valde vid läkarbesöket, med hänvisning till sin tro, att hälsa på läkaren genom att lägga sin hand på bröstet och nicka respektfullt. Då vägrade läkaren utföra den planerade undersökningen.
Kvinnan anmälde läkaren och Hässleholms tingsrätt ansåg det röra sig om diskrimering. Hans vårdföretag dömdes att betala ett skadestånd på 75.000 kronor.
Domen överklagades, och på torsdagen gav hovrätten över Skåne och Blekinge sin syn på frågan.
Hovrätten anser inte att DO bevisat att detta var anledningen till att undersökningen inte genomfördes. Därför får kvinnan ingen diskrimineringsersättning.
– Det här visar på svårigheten med diskrimineringsmål att föra talan utifrån bevisningen, säger Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO till TT.
Läkaren nekar
Kvinnan har hävdat att läkaren krävde att båda skulle hälsa på varandra genom handslag, för att det är så man hälsar i Sverige. Läkaren nekar till beskrivningen och har sagt att den uteblivna undersökningen berodde på att det uppstått en hotfull stämning i undersökningsrummet.