Långa köer utanför stadion för att se påven hålla katolsk mässa. Foto: Bernard Mikulic

Köade i flera timmar vid stadion

Uppdaterad
Publicerad

Busslast efter busslast med besökare rullar in. Utanför stadion i Malmö ringlar sig köerna långa inför dagens katolska mässa. Men risken finns att de missar mässan.

I dag ska påve Franciskus leda en katolsk mässa på fotbollsarenan i Malmö. 18 000 besökare väntas komma till arenan.

– Att alla vi troende får fira denna mässa med honom innan han åker hem igen. Det är jättestort, säger Benediktinnunnan syster Krista.

Men strax före klockan nio på morgonen var köerna fortfarande långa utanför Swedbank stadion, trots att många väntat i två timmar.

– Det är väldigt mycket folk kvar utanför arenan, trots att insläppet stänger inom kort, berättar Bernard Mikulic, SVT Nyheter Skånes reporter på plats.

Läktarna på Swedbank stadion gapade tomma kort inpå starten av mässan.

– 20 procent av läktarna är fyllda, sju minuter efter det att dörrarna skulle ha stängts, säger Bernard Mikulic.

Insläppet är inte polisens ansvar utan det är Katolska kyrkan som är arrangör och som ansvarar för insläppet.

– Vi finns där och ser till att ordningen inte störs, att det inte inträffar någonting. I  övrigt är det arrangören som ansvarar att det fungerar med kontroller och så vidare, säger Lars Förstell, pressinformatör hos polisen.

Hundratals präster

Påven kommer att transporteras in på arenan i en liten bil och åka några varv runt fotbollsplanen. Han ska stå på ett podium på kortsidan, där Malmö FF:s ståplats publik brukar stå och heja på sitt hemmalag.

Påven kommer att få hjälp av runt 150 katolska präster när nattvarden ska delas ut. De ska stå i en ring runt fotbollsplanen, dagen till ära täckt med konstgräs. De får inte beträda den stora gräsplanen där Malmö FF ska spela hemmamatch 6 november.

Påve Franciskus är fotbollsintresserad och kommer säkert att trivas i miljön där svenska mästarna brukar spela påhejade av sina fans på läktarna. Idag är det påvens fans som kommer att fylla stolarna.

”Jätteroligt”

Duggregnet till trots är det en glad och förväntansfull stämning bland de köande som väntar på att få ta plats inne i stadion.

Klockan 04.45 i morse satte sig benediktinnunnor från Jesu Moder Marias kloster i Mariavall, på Österlen i Skåne, på en buss med sikte på stadion.

– Det är jätteroligt att han kommer och vill fira mässan med oss. Gårdagen var ju en fantastisk dag när han var i domkyrkan tillsammans med alla dessa företrädare för Lutherska världsrådet, säger syster Krista till TT:s reporter på plats.

Påven kommer att få hjälp av runt 150 katolska präster när nattvarden ska delas ut. De ska stå i en ring runt fotbollsplanen, dagen till ära täckt med konstgräs. De får inte beträda den stora gräsplanen där Malmö FF ska spela hemmamatch 6 november.

Unik gudstjänst

När påven kom till Sverige i går mötte statsminister Stefan Löfven (S) upp på röda mattan på flygplatsen och senare fick det svenska kungaparet, kanske lite ovant och omvänt, stråla sig i glansen av den katolska kyrkans ledare.

Efter kyrkans splittring för 499 år sedan, sprungen ur kritik från den tyska munken Martin Luther, hölls en unik gudstjänst i Lunds domkyrka.

– Nu har vi möjlighet att reparera en avgörande etapp av vår historia, sade påve Franciscus om splittringen.

Syftet med gudstjänsten var i delar just att erkänna den tortyr och det dödande som katoliker och protestanter i religionens namn utsatt varandra för genom århundraden.

Stor uppmärksamhet

Påvens besök har fått enorm uppmärksamhet i Sverige och många har låtit sig dras med av hans stjärnglans. På en pressträff efter måndagens evenemang smög sig ändå frågan om katolska kyrkans syn på homosexualitet fram.

Det finns andra frågor, som kan ses som besvärande för biskopen av Rom, den helige fadern Franciscus: Abortmotståndet, aktualiserat bland annat i det katolska Polen, kvinnosynen, motståndet mot preventivmedel för att mota hiv i fattiga länder och de många övergreppen på barn inom kyrkan.

Vid lunchtid i dag lämnar påven Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.