Länsstyrelsen: Ja till skyddsjakt på vargen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den tredje vargattacken mot får i Skåne, svänger nu Länsstyrelsen och tillstyrker skyddsjakt på vargen.

Länsstyrelsen har nu kompletterat sitt yttrande till Natruvårdsverket efter den sensate attacken då fyra får dödades och ett skadades i Ingelstorp i Ystads kommun.

Sedan förra helgen har vargen dödat 19 får vid tre angrepp i sydöstra Skåne.

Vargen i Skåne

I förra veckan avrådde Länsstyrelsen Skåne från skyddsjakt i ett yttrande till Naturvårdsverket, men har alltså nu gjort en ny bedömning.

Länsstyrelsens tidigare avrådan byggde på att man inte med rimlig sannolikhet kunde anta att en och samma varg låg bakom samtliga angrepp.

­– Sedan dess har det skett ytterligare ett angrepp i sydöstra Skåne. Vi har högst sannolikt tre angrepp från en och samma varg inom loppet av en vecka. Riktlinjerna från viltvårdsförvaltningen säger att vid tre angrepp från samma individ i ett begränsat geografiskt område kan skyddsjakt bli aktuell. Vi rekommenderar skyddsjakt för att undvika ytterligare angrepp på fårbesättningar i området, säger Per-Magnus Åhrén, enhetschef på naturskyddsenheten på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Dessa tre vargangrepp har inträffat den senaste tiden:

3 augusti: Nio döda får i Östra Sallerup i Hörby kommun.

6 augusti: Sex döda och två skadade får i Fränninge i Sjöbo kommun.

10 augusti: Fyra döda och ett skadat får i Ingelstorp i Ystads kommun.

Det kompletterande yttrandet har i dag skickats till Naturvårdsverket, som är den myndighet som fattar beslut om eventuell skyddsjakt på varg i Skåne.

I yttrandet föreslår Länsstyrelsen en tidsbegränsning av skyddsjakten på tre veckor och en geografisk begränsning till sydöstra Skåne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet