Foto: Mikael Nilsson

Larm om explosionsrisk på fartyg i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Passagerarfartyget M/S Skåne fick under onsdagskvällen evakueras i Trelleborgs hamn efter larm om ett misstänkt explosivt föremål. Polisens nationella bombskydd konstaterar nu att föremålet undersökts och bedömts vara helt ofarligt.

– Vad jag vet är polisen på plats och undersöker ett föremål. Vi har evakuerat passagerarna som befinner sig i terminalen just nu, sade Jesper Waltersson, presschef på Stena Line, till SVT Nyheter strax efter att larmet inkommit sent på onsdagskvällen.

Det misstänkta föremålet upptäcktes av städpersonal på fartyget.

– Jag vet inte exakt var man hittade det, man tog kontakt med kaptenen och då gjordes bedömningen att tillkalla polis, sade Jesper Waltersson.

Polisen fick in larmet av kaptenen strax före klockan 22. Samtliga ombord tvingades då att omedelbart lämna fartyget.

Passagerarna tillbaka ombord

Men det misstänkt explosiva föremålet var alltså helt ofarligt, detta efter en bedömning av polisens nationella bombskydd. Beskedet kom på polisens hemsida under natten.

Foto: Mikael Nilsson

– Nu tar vi tillbaka passagerarna ombord och förbereder för avgång. Vi räknar med att köra, lite svårt att säga exakt, men inom cirka en timme räknar vi med att komma iväg. Då har vi en försening på fyra timmar, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line, till TT vid klockan ett på natten.

Polisen var klar på platsen klockan 00.40 och ingen brottsanmälan kommer att tas upp.

Det förekom under kvällen olika uppgifter, dels från polisen dels från Stena Line, om hur många passagerare som planerat resa med M/S Skåne.

Polisen på plats i Trelleborgs hamn. Foto: Mikael Nilsson

Stena Line uppgav i ett tidigt skede att sammanlagt 150 personer lämnat fartyget, efter uppgifter från kaptenen. Enligt TT evakuerades totalt 80 passagerare.

– De har väntat i terminalbyggnaden i hamnen, vi tog dem dit med hjälp av bussar för det är ett ganska stort hamnområde, och nu bussar vi tillbaka dem, säger Jesper Waltersson.

Polis och ambulans på plats vid den färja i Trelleborg på vilken det larmats om explosionsrisk sent på onsdagskvällen. Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.