Foto: Jan Emanuelsson

Man med luftpistol orsakade stort polispådrag

Uppdaterad
Publicerad

Flera polispatruller letade under fredagseftermiddagen efter en man som synts beväpnad på gatorna i Svalöv. En stund senare påträffades den eftersökte mannen och i hans lägenhet hittades ett luftvapen.

Enligt polisen inkom under eftermiddagen flera larm om att mannen synts till vid Norra Parkgatan. Skolgatan spärrades av under polisinsatsen, säger Kim Hild på Skånepolisen.

Två skolor finns i närområdet av den avspärrade platsen, Heleneborgsskolan med elever från förskola till årskurs 6, samt Linåkerskolan som är en högstadieskola.

Eleverna hemskickade

På Svalövs kommun fick informationsansvarig Daniel Henriksson under eftermiddagen uppgift om att polisen bedömde sig ha läget under kontroll, och klartecken gavs för att alla elever skulle kunna skickas hem utan fara.

Föräldrar informerades via det system skolorna vanligtvis använder för kommunikation.

När SVT Nyheter Skåne klockan 14.40 når rektorn på Heleneborgsskolan är hon samlad.

– Vi har fått hem de allra flesta eleverna härifrån nu, säger rektor Gunima Brink.

Ringde föräldrarna

Skolledningen beslöt börja skicka hem barnen efter att polisen meddelat att den hade koll på läget.

– Vi höll dem kvar för att ta reda på vilken väg de skulle gå, för att veta om den var säker. Vi har även varit i kontakt med föräldrarna till de yngsta barnen för att vara säkra på att de blivit informerade.

Hon säger att barnen tagit uppståndelsen med ro.

– Vi har försökt ta det lugnt och förklara att det är en polisinsats och att den ena skolvägen är avspärrad. Vi har inte sagt så jättemycket mer, eftersom vi inte själva vet vad som hänt.

Hittade soft airgun

Ett stort antal poliser spanade efter mannen. Till slut stoppade de en person som stämde in på signalementet, och i hans bostad anträffades en soft airgun, som uppges vara det förmodade vapnet.

Mannen, som är i 25-årsåldern, är enligt polisen inte misstänkt för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.