Förskola på höjden kan lösa bristen på förskoleplats i Malmö. Foto: Agnes Henriksson / SVT

Lekplats på taket när marken inte räcker till

Uppdaterad
Publicerad

Stora barnkullar och ont om tomtmark gör att Malmö stad behöver tänka nytt för att kunna erbjuda förskoleplats till alla barn. Som en av flera lösningar väljer man att rikta blicken uppåt, mot takåsarna.

Det är skolstartoch inskolningstider på Spinneriet, en av Malmös nyaste förskolor. På avdelningarna Nåldynan, Provdockan och Trådrullen är ljudvolymen än så länge beskedlig. Mycket är nytt, både för barn och personal.

Spinneriet är en så kallad takförskola, där uteplatsen med klätterställningar, rutschkana och gungor ligger på hustaket. För att ta sig dit behöver man först passera igenom en lång korridor, sedan ta hiss upp två våningar.

Karin Henriksson är förskollärare och sökte sig till Spinneriet efter många år på ”vanliga” förskolor.

– Jag tror inte att barnen tycker att det är så annorlunda, det är mer vi vuxna. Egentligen funkar det ju som på alla andra förskolor. Det är klart, det tar lite längre tid att ta sig ut. Samtidigt är det spännande med en lång gång, den kan man utnyttja pedagogiskt, säger Karin Henriksson.

Fler förskolor på höjden

Fler takförskolor är på gång i Malmö, bland annat i innerstaden, Västra Hamnen och Limhamns hamnområde.

– Det är stor konkurrens om marken i innerstaden. Det här är en möjlighet att skapa trygga utemiljöer för våra förskolor, säger Lisa Olsson, chef för lokalplanering på förskoleförvaltningen.

Fördelarna med takförskolan vittnar både personal och kommunens tjänstemän om, är avskildheten och utsikten. Nackdelarna, möjligtvis, är bristen på naturlig grönska och att det är långt till andra grönområden.

– Vi är vana vid att en förskola är ett litet hus intill en stor park där man har en inhägnad gård, men med den utveckling vi har, måste vi tänka nytt, säger Lisa Olsson på förskoleförvaltningen, till SVT Nyheter Skåne.

Jätteförskolor kan lösa platsbristen

Takförskolor är en av de nya lösningar på problemen med lokal- och markbrist.

En annan är så kallade jätteförskolor, med plats för 500 barn, som Margarinfabriken i Oslo. Där har en grupp från Malmö stad varit på besök och i dagsläget pågår det ett arbete med en detaljplan för just en sådan förskola i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.