När Leopold Wetterqvist grävde i sandhögen vid Åsens fältstation hittade han ett ovanligt fynd. En halskota som troligen kommer från dinosaurien Elasmosaurus. Foto: Marie Wetterqvist/ Filip Lindgren, Havsdrakarnas hus

Leopold, 8, grävde fram unikt reptilfynd

Uppdaterad
Publicerad

Säsongen för att leta fossiler vid Åsens fältstation utanför Bromölla var egentligen slut. Men 8-årige Leopold Wetterqvist och hans familj ville försöka trots kylan och tjälen. Belöningen blev ett unikt fynd från en långhalsad havsreptil.

– Jag hittade en halskota från en Elasmosaurus från sorten svanödla. Det var jättehäftigt, berättar Leopold Wetterqvist.

När han och familjen förra helgen begav sig ut på fossiljakt tillsammans med hobbypaleontologen Filip Lindgren från krithavsmuseet Havsdrakarnas hus visste de att chansen att hitta fossiler var stor.

”Ett lucky shot”

Åsens fältstation utanför Bromölla är den plats i landet där flest fossiler från landlevande dinosaurier har hittats. Fossiler från hajar och bläckfiskar har också grävts fram ur sandbankarna och resterna från kritkalksberggrunden som Bromölla vilar på.

– Egentligen är säsongen över på grund av årstiden. Men familjen Wetterqvist ville ändå göra ett försök och det blev ett ”lucky shot”. Man gräver på måfå och det här är som att få en tjugokilosgädda på första kastet, säger Filip Lindgren.

Glädjande fynd

När Leopold fyllde och silade sina första sandhinkar från den 30 kubik stora högen där familjen grävde, gjorde han en del småfynd från sköldpaddor och hajfenor. Strax därefter stötte han på något mycket större. En decimeterstor halskota från reptilsläktet svanödlor eller Plesiosaurier, som närmare bestämt verkar komma från arten Elasmosaurus som legat i marken i 80 miljoner år.

– Jag blev helt häpen och Filip blev jätteglad när jag hittade den. Han sa att han letat i 20 år och jag hittade den nästan direkt, berättar Leopold Wetterqvist.

Längst hals av alla

Fossiler från Plesiosaurier hittas varje år, men just den här arten är ovanlig och kotan var väldigt välbevarad. Elasmosaurus är den största havslevande svanödlan och hade det största antalet halskotor som funnits hos något djur. Hela 76 stycken.

Blivande arkeolog

En av dem verkar Leopold Wetterqvist ha hittat. Fyndet skänker han och familjen till Havsdrakarnas hus. Själv samlar  8-åringen redan på stenar, fossiler och gamla mynt. På frågan om han kan tänka sig att leta efter andra fossiler och fornminnen i framtiden svarar han:

– Att bli arkeolog är en bra idé!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.