Liv Strömquist får Karl Gerhard-stipendiet

Uppdaterad
Publicerad

Serietecknaren Liv Strömquist utsågs nyligen till hedersdoktor vid Malmö högskola. Nu får hon nästa erkännande – Strömquist tilldelas Karl Gerhard-stipendiet 2016.

Enligt motiveringen är serietecknaren Liv Strömquist en ”ledargestalt som står upp för sin övertygelse och som övertygar med sina analyser av samhällets orättvisor”.

Juryn menar samtidigt att Strömquist lyfter fram frågor och människor som vanligen inte lyfts upp, vilket gör henne till den viktig röst i debatten.

”Publiken ska fostras, konstaterade Karl Gerhard på sin tid. Liv Strömquist tilldelas Karl Gerhard-stipendiet 2016 för sin vassa penna och humor som är lika bitande som bildande”, skriver juryn i sin motivering.

Karl Gerhard-stipendiet är på 40 000 kronor och delas ut i samarbete mellan Sveriges kompositörer och textförfattare, Skap, och Karl Gerhard-sällskapet.

Tidigare i oktober offentliggjordes att Liv Strömquist utses till hedersdoktor vid Malmö högskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.