Foto: TT

”Systematiskt fusk vid arbetsförmedlingen”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösa kodades om till att ha arbete för att statistiken skulle se bra ut. I flera år har man fuskat med arbetslöshetssiffrorna på Arbetsförmedlingen i Arlöv uppger arbetsförmedlare för SVT. Och fusket har varit känt ända upp till tillförordnade generaldirektören.

OBS Denna artikel publicerades 2014, den har fått ny spridning i sociala media.

Arbetslösheten är en het fråga, inte minst i valrörelsen. Varje månad presenterar Arbetsförmedlingen statistik över antalet arbetslösa svenskar. Det är politiskt sprängstoff, gröna siffor är bättre än röda. Pressen är hård på myndigheten att vända arbetslöshetstrenden.

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Är rädda

Men pressen som de anställda på arbetsförmedlingen i Arlöv har känt har fått oanade konsekvenser. På kontoret har i nästan tio år förekommit ett systematiskt fusk med arbetslöshetssiffror. Det vittnar flera arbetsförmedlare som SVT Sydnytt har varit i kontakt med om. De har valt att berätta hur fusket går till. Men de vill vara helt anonyma av rädsla för myndighetens chefer.

– Det manipulerades på vårt kontor i slutet på varje månad, berättar en arbetsförmedlare.

Kodade om

Anders Gustafsson som tidigare varit anställd på kontoret i Arlöv bekräftar bilden och berättar hur fusket gick till.

– Man kodade om arbetssökande från en kod till en annan så att det på det viset såg bättre ut i statistiken, säger Anders Gustafsson. Så en person som egentligen var arbetslös, var nu kodad som något annat, precis som om vederbörande hade fått jobb.

Vi frågar en av arbetsförmedlarna varför man kodade om de arbetslösa?

– Det är för att statistiken ska vara bra och grön. Vi har väldigt höga mål som ska fyllas varje månad. Och det är en jättepress, säger arbetsförmedlaren.

Satt i system

På kontoret i Arlöv har man satt i system att göra arbetslösa till arbetande en gång i månaden då den nya statistiken ska presenteras. Enligt de arbetsförmedlare som vi pratat med har fusket skett med chefens goda minne. De uppmanas att utföra så kallad registervård.

– Det har satts i system och det har hållit på i åratal, säger en arbetsförmedlare. Vi har försökt påtala det här för chefen men då har vi fått veta att det är ingenting som vi ska bry oss om eller lägga oss i.

– De kollegor som försökte påpeka att fusket var fel blev utfrysta, utmobbade och kritiserade, säger en annan arbetsförmedlare.

Mår dåligt

De arbetsförmedlare från kontoret i Arlöv som vi varit i kontakt med mår mycket dåligt av fusket och vetskapen om att det tystas ner. Men fusket har också drabbat arbetssökande som fått brev hem där det plötsligt står att de fått jobb när de egentligen fortfarande är arbetslösa.

– Jag har haft många sökande i flera år som har varit omkodade, berättar en arbetsförmedlare. Jag har till och med blivit uppringd ifrån myndigheter i den kommun där jag jobbar på arbetsförmedlingen, där anställda och personal har undrat: vad är det som händer? Då har jag fått skyla över och säga att det blivit något fel i vår dator.

Enligt arbetsförmedlarna har det också hänt att ungdomsarbetslösa på grund av fusket missat både praktik och ersättning.

– Mitt jobb handlar om att möta människor och det är dom jag ömmar för. Det är där jag försöker göra mitt bästa. Och när det drabbar dom. Det är illa, säger en arbetsförmedlare.

Förtroendet rubbat

De arbetsförmedlare som vi varit i kontakt med berättar att deras förtroende för Arbetsförmedlingens chefer som blundat för fusket är rubbat för gott.

– Det här är siffror som har används för att visa statistik, hur många arbetslösa är det, hur många åtgärdet är det? Vad används våra pengar till, säger en arbetsförmedlare.

– Kan man göra sådana här saker på ett litet kontor, gör man det någon annanstans också? Gör man det på många kontor? Jag vet inte. Men om det skulle vara så, då är ju alla våra uppgifter som lämnas kanske fullständigt felaktiga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet