Lunds kommun beställde tre kilometer kravallstaket som inte kommer att användas under påvens besök. Foto: Arkiv SVT

Lund betalar 140.000 för kravallstaket som ej används

Uppdaterad
Publicerad

Lunds kommun har beställt tre kilometer kravallstaket inför påvens besök – till ingen nytta.

Säpo har stoppat planerna och nu måste kommunen betala fakturan på 140.000 kronor plus moms och försäkringar.

Historien om kravallstaketen började i somras. Lunds kommun planerade påvens besök och tänkte att det behövs kravallstaket. Tre kilometer kravallstaket beställdes av ett lokalt uthyrningsföretag.

Men bara ett par veckor innan kravallstaketen skulle levereras fick säkerhetspolisen nys om planerna. Eftersom påvens besök räknas som ett statsbesök så är kravallstaketen inte en angelägenhet för kommunen. Säpo stoppade affären, enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne.

Påven besöker Skåne

I kontraktet framgår att hyran för tre kilometer kravallstaket ändå ska betalas. På måndagen, samma dag som påven landar på Sturup, landar fakturan hos Lunds kommun.

Chefen för Lunds tekniska förvaltningen, Håkan Lockby, bekräftar att Säpo stoppat affären.

– Vi har haft otroligt många möten med den lokala polisen inför påvebesöket. Man kan nog säga att vi var för snabba, säger Håkan Lockby.

– Någonstans mellan polis och Lunds kommun har det varit otydligheter.

Enligt Håkan Lockby har kommunen ändå lyckats blåsa av en stor del av kostnaden. Med arbetskostnaden för uppsättning av det tre kilometer långa kravallstaketen skulle slutnotan bli en halv miljon kronor. Men fakturan för hyran på 140.000 kronor plus moms och försäkringar måste betalas.

– Det är kvarstående kostnad som blir svår att bli av med. Vi kommer att ta upp en diskussion med den lokala polisen, säger Håkan Lockby.

Beställningen av kravallstaketen gjordes enligt Håkan Lockby av Lunds serviceförvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet