”Lund har unika erfarenheter”

Uppdaterad
Publicerad

Knappt har Lund hämtat sig från Astra Zenecas nedläggningar innan kommunen tvingas förbereda sig för ett nytt storvarsel. Men näringslivschefen menar att just de lärdomarna kan bli kommunens viktigaste tillgång.

När Astra Zeneca bestämde sig för att lägga ner var han lokal chef där. I dag är Per Persson näringslivschef på Lunds kommun.

– Vi skaffade oss en unik erfarenhet av att hantera stora företagsnedläggningar, säger han. Och vi vet att receptet är en nära dialog mellan företagsledning, kommun, region och universitet.

Nedskärningar på Sony

När Sony Mobile lämnar sina besked till kommunen så ställs han inför en minst lika stor utmaning.

– Tidsperspektivet är avgörande, säger han. Skulle det bli ett varsel i storleksordningen tusen personer så är det ingenting som någon kommun i landet kan svälja på kort tid.

Men ändå så menar Per Persson att Lund är bättre rustade än många andra. Max IV och SS kommer att generera en ny arbetsmarknad. Och telekombranschen är redan väl representerad i stan.

-Lund är ju en expansiv stad. Vi har många expansiva företag i den här branschen. De kommer att välkomna en möjlighet att kunna rekrytera kompetent personal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskärningar på Sony

Mer i ämnet