Arbetsnamnet för ett av de två områdena är Öresundsvägen. Det andra kallas i dagsläget för Lund Sydväst. Foto: Lunds kommun

Lundabornas förslag kan namnge nya stadsdelar

Uppdaterad
Publicerad

Två nya stadsdelar växer fram i Lund. Och sådana behöver namn. Nu uppmanas Lundaborna själva engagera sig i idéverkstaden.

Arbetsnamn på de nya stadsdelarna är redan framtagna. De går under de något fantasilösa benämningarna Öresundsvägen och Lund Sydväst. Men så ska de troligen inte heta i framtiden. Och nu kan alla som vill föreslå nya namn.

– Lundaborna är mycket engagerade och vi tror att de kan bidra med många bra namnförslag till de nya områdena i deras stad, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

De flesta är positiva

När SVT Nyheter Skåne frågar runt bland lundabor på söndagen har de svårt att komma på något namn i stunden, men de vi pratar med är positiva till möjligheten att vara delaktig.

– Det är bra att lundaborna får vara med och tycka till, säger Simon Phålsson

Petra Hernelöv, som har bott i Lund hela sitt liv, tycker att namnen ska harmoniera med de som redan finns.

– Jag gillar ju de gamla namnen som Fäladen, Nöbbelöv och så vidare, så jag tycker att de nya ska ha någon förankring till platsen, säger hon.

Hon tycker också att initiativet att låta lundaborna vara med och bestämma är bra, däremot är hon tveksam till hur många som kommer att engagera sig.

– Jag tror inte att det blir något supertryck precis, säger Petra Hernelöv.

Precis tvärtom tror Felicia Hellgren och Henrik Rosberg.

– Folk gillar att engagera sig i den här stan. Det är kul att invånarna kan känna sig delaktiga, säger de.

Foto: Johan Dernelius

Ingen tävling

Vanligtvis brukar nya platser i staden få sina namn genom att en expertgrupp plockar fram olika förslag. Men nu letar kommunen alltså idéer i bredare lager. Alla som vill kan lämna förslag på kommunens hemsida.

Fram till påsk har folket på sig att komma in med förslag. Sedan ska ett urval presenteras för byggnadsnämnden, och slutgiltigt beslut fattas på vanlig väg.

Men någon tävling i ordets bokstavliga betydelse rör det sig inte om. De förslag som lämnas in är rekomendationer, inget annat.

– Vi har valt att göra så, för då har vi frihet att inte behöva utse en segrare. Om det till exempel bara skulle komma in tre förslag, varav alla är politiskt färgade, förbinder vi oss inte att behöva kalla områdena så, säger Björn Abelson.

Måste ha koppling till Lund

Fast någon brist på förslag är han å andra sidan inte rädd för.

– Det är redan hög snurr på den här frågan i sociala medier, så jag tror inte det kommer vara några problem, säger han.

Hur nytänkande förlslag tror du man vågar komma in med?

– Jag tror att man ska våga tänka nytt. Men det måste ha en koppling till Lund, säger Björn Abelson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.