Lundaforskning: Elstötar ger godare basilika

Uppdaterad
Publicerad

Basilika som får elstötar både smakar och luktar godare då man torkar den. Det har forskare i livsmedelsteknik i Lund kommit fram till.

Det var egentligen av en slump som man upptäckte att man kunde korta tiden det tar att torka blad om man utsatte dem för elektriska pulser. Och då var det givet var man skulle börja.

– Vi gav oss på och började med basilika eftersom det var lite av en utmaning. Jag tycker själv den är rätt erbarmlig, den man köper torkad i handeln. Kan vi göra något där, då är det bra. Då är det verkligen ett steg framåt, säger Allan Rasmusson, professor i molekylär cellbiologi vid Lunds universitet.

Öppnar porer med ström

Det var en av docenten Federico Gomez tidigare doktoranders experiment som gick dåligt på grund av de elektriska pulserna. Men tillsammans med Allan Rasmusson fick han idén om hur man kunde använda kunskaperna för godare kryddor.

– Bladen är försedda med porer. Det vi gör är att behandla dem med elektriska pulser som vi leder via porerna. På så vis blir porerna öppna och vattnet avdunstar ur dem, säger Federico Gomez, docent i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola.

Han visar hur det hela går till:

– Jag placerar basilikan i en vätska som leder ström. Sedan ansluter vi apparaturen. Via datorn slår vi sedan på det elektriska fältet, säger Federico Gomez.

Minskar torktiden

I mikroskopet ser han sedan hur bladens porer, eller stomata som forskarna säger, förstörts så att de förblir i öppet läge i stället för att stängas då det är torrt.

– Du får ner torktiden, det hinner inte brytas ner och det hinner inte avgå lika många av de kemiska ämnena som står för aromen, säger Allan Rasmusson, professor i molekylär cellbiologi vid Lunds universitet.

Dill nästa steg

– Det smakar nästan som färsk basilika. Men vi fortsätter att jobba på metoden, säger Federico Gomez, docent i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola.

– Härnäst ska vi testa dill, säger han.

Tekniken används ännu endast i labbet, men då den inte är dyr så bedömer Federico Gomez att den bör vara kommersiellt gångbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.