Universitetshuset i Lund Foto: Linda Fridh/SVT

Ny utbildning om våldsbejakande extremism

Uppdaterad
Publicerad

Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har gett Lunds universitet i uppdrag att planera och genomföra en utbildning om våldsbejakande extremism.

Kursen vänder sig till lokala samordnare i kommunerna och andra befattningar som arbetar mot våldsbejakande extremism.  Kursen startar den 1 april och ges på kvartsfart och ger sammanlagt 7,5 högskolepoäng.

Många kommuner i behov

– Vi har i våra kontakter och möten med kommuner runt om i landet förstått att det finns ett stort behov av vidareutbildning inom området våldsbejakande extremism, säger Anna Carlstedt, Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Mycket fokus handlar naturligtvis om kunskap kring de olika formerna av våldsbejakande extremism. Men i takt med att kommunerna också ökat insikten kring sin egen roll i det förebyggande arbetet finns det ett stort behov av att diskutera och lära mer om beprövade arbetssätt och konkreta metoder.

Kursen ska samla kunskaperna

Utbildningen ges av Lunds universitet och är på distans med tre internat utspridda under utbildningen. Bland föreläsarna återfinns såväl institutioner som personer med kunskap inom området.

– Arbetet mot våldsbejakande extremism spänner över många kunskapsområden och måste för att vara framgångsrikt också involvera alla segment i samhället. Kursen avser därför att samla alla de som på olika sätt arbetar konstruktivt med att motverka våldsbejakande extremism, exempelvis Försvarshögskolan, Centrum för Mellanösternstudier och Segerstedts institutet, säger Anna Carlstedt, i ett pressmeddelande på måndagen.

Mer information om kursen finns på Lunds universitets webbplats: http://luvit.education.lu.se/lukurs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.