Utrikesminister Margot Wallström, Lars-Ingvar Ljungman (M) och Ilmar Reepalu (S). Foto: TT

M i Skåne kräver Wallströms avgång

Uppdaterad
Publicerad

Skånemoderaterna kräver en misstroendeomröstning i riksdagen mot utrikesminister Margot Wallström efter att hon fått en lägenhet av fackförbundet Kommunal.

Historien gör att hon enligt Skånemoderaterna hamnat i en beroendeställning till en fackförening som inte är förenlig med uppdraget som utrikesminister.

– Vi tycker att den här lägenhetsaffären är tillräckligt allvarlig för att väcka frågan, säger Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande för Skånemoderaterna till SVT Nyheter Skåne.

”Socialdemokrater, även ministrar, har uppenbart svårt att hålla isär nationella angelägenheter från parti- respektive fackliga angelägenheter”, skriver Skånemoderaterna i ett pressmeddelande.

”Orimligt”

De tycker att det verkar orimligt att Margot Wallström (S) inte skulle vara medveten om den svåra situationen på bostadsmarknaden i Stockholm.

Lars-Ingvar Ljungman (M), kritiserar också Wallströms agerande mot Israel det senaste året.

– När man sätter lägenhetsaffären i relation till tvivelaktiga beslut så blir den samlade bedömningen att det är svårt att ha fortsatt förtroende för henne.

”Bristande moral”

”När nu även personen Margot Wallström framstår som omdömeslös, ja då måste det få ett slut. Det hela visar på bristande moral och kan inte förenas med posten som Sveriges utrikesminister”, skriver Skånemoderaterna.

Avgår hon inte på eget initiativ eller på statsministerns, så måste riksdagen agera, menar Skånemoderaterna.

”Trams”

Socialdemokraten Ilmar Reepalu menar att Skånemoderaternas kritik av Wallström är ”trams”.

– Det är rena tramset, Margot Wallström är utrikesminister och det har inget med Kommunal att göra. Om hon hade ansvarat för arbetsmarknadsfrågor som berör fackförbund hade det varit en annan sak, säger Ilmar Reepalu (S), före detta kommunalråd i Malmö.

Men Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman (M) vill att Wallström utreds för mutbrott. Även om utrikesministern inte arbetar med arbetsmarknadsfrågor är hon en representant för regeringen, menar han.

Kollektiva beslut

– Enligt svensk konstitution fattar regeringen alla sina beslut kollektivt. Wallström är lika ansvarig för arbetsmarknadsfrågor som vilken arbetsmarknadsminister som helst. Ponera att regeringen fattar ett beslut som skulle vara till fördel för en facklig organisation som Kommunal, då skulle det kunna uppfattas som en belöning för att ministern fått en lägenhet, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Även om Reepalu avfärdar kravet på Wallströms avgång tycker han samtidigt att det var fel av henne att ta emot en lägenhet av Kommunal.

– Det handlar ju om moral. Jag skulle själv inte ha gjort så. Om man behöver en bostad under en längre tid så skulle jag ha köpt en bostad. När man är i maktställning ska man aldrig hamna i en diskussion om att man dragit fördelar, säger Ilmar Reepalu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.