(M) vill ha en effektivare organisation

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna menat att när fler skåningar kommer i arbete får vården mer resurser utan att skatten behöver höjas. Dessutom vill partiet minska byråkratin.

Under året har det till exempel rapporterats om kaos på akuten på SUS och bristen på förlossningsplatser vilket orsakade stora problem i somras. Hur vill ditt parti förändra sjukvården i Skåne?

Den skånska vården ska präglas av hög kvalitet och korta eller inga vårdköer. Patientmakten måste på olika sätt utökas så att vården i högre grad anpassas efter den enskilde patientens behov. Det måste bli enklare att få kontakt med sin vårdcentral och snabbt få en tid. Vi vill också fortsätta att göra riktade satsningar mot den högspecialiserade vården så att Skåne ligger i framkant med att införa nya behandlingsmetoder och läkemedel.  Gränserna mellan vad som är primärvård, sjukhusvård och kommunal vård ska suddas ut och bli osynliga för patienten. En viktig del av den moderata sjukvårdspolitiken handlar om att utveckla vården och stärka patientmakten genom så kallade vårdval. Vårdval innebär att du som patient får välja vilken vårdgivare du vill inom en rad olika områden. Moderaterna har varit med och genomfört åtta vårdval i Region Skåne sedan 2006. Erfarenheten är att vårdval stärker patientens ställning och valfrihet. Vårdval ökar också antalet vårdgivare, vilket gör att vården kommer närmare skåningen samtidigt som kvaliteten ökar och kostnaderna minskar. Moderaterna vill också bygga ut den avancerade sjukvården i hemmet.

Hur vill ditt parti att tillgängligheten i primärvården ska förbättras – tex att det lättare går att komma fram till vårdcentralen och att färre patienter listas per läkare?

En förflyttning av vård från sjukhusen till primärvården har gjorts de senaste åren. Allt mer kan göras i öppenvården. År 2009 infördes vårdval, som innebär att man som patient själv får välja vårdgivare, för vårdcentral det så kallade hälsovalet. Vårdcentralerna har ökat från 125 till 149 stycken. Vården har därmed kommit närmare skåningen. Därutöver har antalet filialer fördubblats. För att öka telefontillgängligheten är det viktigt att utöka e-tjänsterna så att patienterna exempelvis själva kan boka tid på sin vårdcentral. En IT-satsning görs med 75 miljoner för 2014.

Hur ska det finansieras med effektiviseringar eller skattehöjningar?

Med en effektivare organisation och genom en växande ekonomi. Med fler jobb ökar regionens intäkter även med oförändrad skatt. Vården i Skåne har i år mer resurser än någonsin. Mellan 2002 och 2013 har vården fått nära 4 miljarder kronor mer när inflationen räknats bort. 2014 satsar vi 1,5 miljarder kronor mer än under 2013. Det har vi gjort genom att prioritera kärnverksamheten och minska byråkratin och administration. Vi har städat trappan uppifrån och så vill vi fortsätta. Vårdvalet är en frihetsreform i dubbel bemärkelse. Makt flyttas till patienterna och personalen samtidigt som kostnaderna för vården minskar. Genom att sätta patienten i centrum och vara med och leda den medicinska utvecklingen kan vi i dag göra mer för fler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.