Malmö högskola blir universitet Foto: Gunilla Fritze

Malmö högskola blir universitet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens ambition är att kunna ge universitetsstatus till Malmö högskola från och med januari 2018.

Det beskedet ger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

”Regeringen anser att det finns skäl för att successivt tillföra resurser för att bygga upp ett nytt universitet i Malmö som en del av en långsiktig utbildnings- och forskningspolitisk satsning”, skriver Helene Hellmark Knutsson och Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, i en debattartikel i HD/Sydsvenskan, om Malmö högskolas begäran att få erhålla universitetsstatus.

Högskolan uppmanas nu att lämna in ”en fördjupad framställan” till regeringen. Regeringens ambition är att kunna ge universitetsstatus från och med januari 2018.

– Under våren har jag fört samtal med regeringen om att Malmö högskola ska bli universitet, och jag är naturligtvis väldigt glad i dag att vi kommit fram till en överenskommelse. Under de senaste decennierna har Malmö genomgått en förvandling från industristad till kunskapsstad. Detta blir kronan på verket på denna utveckling, säger Henrik Fritzon till TT.

”En glädjens dag”

– Detta är en glädjens dag, säger den sedan sju månader nya rektorn för Malmö högskola, Kerstin Tham.

Högskolan är överlägset störst bland alla högskolor i landet men även större än flera Universitet.

Universiteten har en forskningsresurs på cirka 260 miljoner kronor att jämföra med Malmös nuvarande 130 miljoner kronor.

Fördubblade anslag

Den förväntade fördubblingen av forskningspengarna kommer att tillföras successivt från 1 januari 2018 då statusbytet träder i kraft.

– Vi vill satsa ytterligare på samhällsrelevanta områden som migrationsforskningen och forskning kring skolan, säger Kerstin Tham.

Gladast idag är de 1.800 anställda exempelvis professorerna menar hon, men även de 24.000 studenterna kan i dag känna sig lyckliga.

– Det är viktigt för statusen att få en examen från ett universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.