Henrik Melius, vd för Spiritus Mundi. Foto: SVT

Malmö lägger ned skandalprojektet ”Våra Liv”

Uppdaterad
Publicerad

Rädda barnen är tänkbar samarbetspartner i ett nytt projekt mot våldsbejakande extremism, men kommunalrådet funderar på att skippa detaljerade mål.

Malmös skandalomsusade projekt Våra Liv läggs ned i april och ersätts av ett nytt projekt mot våldsbejakande extremism.

– Rädda barnen kommer gå in som en part. Det är inte helt klart men vi för diskussioner, säger Carina Nilsson (S), ordförande i sociala resursnämnden.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Malmö stad bröt i januari samarbetet med föreningen Spiritus Mundi efter ekonomiska tveksamheter i projektet Våra Liv.

Ekonomin i projektet utreds just nu av kommunens revisorer. Våra Liv hade som mål att hitta 50 radikaliserade ungdomar varje år och 150 ungdomar på väg att radikaliseras. SVT Nyheter Skåne avslöjade att projektet var långt ifrån att nå sina mål under 2016.

Skippar detaljerade mål

Carina Nilsson (S) är tveksam till om det var rätt att sätta så detaljerade mål.

– Man kan fundera på om det var rätt att sätta upp ett sådant mål från början att man skulle nå ett exakt antal ungdomar. Här tror jag att man får pröva sig fram lite, säger Carina Nilsson (S), ordförande i sociala resursnämnden.

I dag hade politikerna i sociala resursnämnden en rapport om projektets aktiviteter under 2016 på sitt bord. I den står att tio ungdomar i riskzonen har ingått i ett åtgärdsprogram.

Av aktivitetsrapporten framgår också att Våra Liv har bedrivit utbildningar för över 1.300 personer i att se tidiga varningstecken på radikalisering och arrangerat workshops för över 400 ungdomar.

– Förutom att en samarbetspartner inte höll måttet, tycker jag att det har varit ett bra projekt, säger Carina Nilsson (S).

Kritik från oppositionen

Men Liberalerna är missnöjda med aktivitetsrapporten för Våra Liv 2016.

– Det är en väldigt svag rapport. De har träffat varandra men inte specificerat hur de arbetat för att nå målgruppen, säger Narcis Spahovic (L).

Även Sverigedemokraterna ska lämna in ett särskilt yttrande till protokollet.

– Med facit i handen kan man säga att vi har fått rätt. Här har man slängt pengarna i sjön, säger Magnus Olsson (SD), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet