Efter SVT:s granskning står det klart att Malmö stad bryter samarbetet med Spiritus Mundi och dess vd Henrik Melius. Foto: SVT

Malmö avbryter samarbete mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Spiritus Mundi har fått miljoner i kampen mot våldsbejakande extremism. Nu avbryter Malmö stad samarbetet med föreningen. Det är oklart vart pengarna har tagit vägen.

Projektet Våra Liv ska omvända ungdomar på väg in i extremism, men ekonomiska turer har fått projektägaren Malmö stad att dra öronen åt sig och kasta ut föreningen Spiritus Mundi ur projektet.

Spiritus Mundi har bara ett 40-tal medlemmar som betalar blygsamma 40 kronor om året i medlemsavgift, men föreningen är mästare på att söka bidrag och omsätter flera miljoner varje år.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Under 2016 fick föreningen 2,9 miljoner kronor från Arvsfonden för projektet Våra Liv.

”Helg i förvandling”

SVT Nyheter Skåne har under en tid granskat ekonomin kring projektet och upptäckt att Spiritus Mundi har sökt och fått bidrag för aktiviteter som aldrig ägt rum.

Våra Liv skulle åka på läger med radikaliserade ungdomar, ”en helg i förvandling” kallades aktiviteten.

– Vad jag vet har en helg i förvandling inte blivit av, säger Aida Music Omahic, sektionschef på sociala resursförvaltningen i Malmö stad.

– Det fungerar så för en projektfinansierad organisation att man har en plan som inte alltid blir verklighet, säger Henrik Melius, vd för Spiritus Mundi.

Både Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har skänkt pengar till ”en helg i förvandling”.

– Vi hanterar skattemedel och det är jätteviktigt att pengarna går till rätt ändamål, säger Lotta Persson, avdelningschef på MUCF, som nu dragit igång en egen granskning av hur myndighetens pengar använts.

Överfinansierad personal

SVT Nyheter Skåne har också upptäckt en dubbelfinansiering av personal i projektet Våra Liv.

En av de anställda hos Spiritus Mundi finansieras till 75 procent av Arvsfonden, 25 procent av MUCF men jobbar dessutom 50 procent åt Klippans kommun.

– Det blir 150 procent. Det låter konstigt. Det är ingenting vi kan godkänna, säger Hans Andersson, enhetschef på Arvsfondsdelegationen. 

– Det går inte. Det verkar ju svårt att jobba 150 procent. Den uppgiften vill vi utreda, säger Lotta Persson, avdelningschef på MUCF

Henrik Melius, vd för kulturföreningen, uppger att den anställde har fått halvtidslön från Spiritus Mundi, trots att hans tjänst är finansierad till 100 procent från MUCF och Arvsfonden.

– Vi ser på den totala summan som finns tillgänglig för att betala löner och det ska räcka till försäkringar och semesterersättning som också läggs till, säger Henrik Melius, vd för Spiritus Mundi.

Lön och konsultarvode

En annan av Spiritus Mundis anställda i projektet Våra Liv har förutom lön fått en utbetalning på 16.000 kronor, inledningsvis bokförd som konsultarvode med en faktura från Jordanien som underlag i bokföringen.

– Vi ville bara undersöka om man kan göra så. Det var egentligen en löneförhöjning, säger Henrik Melius, vd för Spiritus Mundi.

Aida Music Omahic, sektionschef på Malmö stad. Foto: SVT

När SVT Nyheter Skåne börjar ställa frågor hos Malmö stad om Jordanienfakturan, beslutar sociala resursförvaltningen att begära in samtliga fakturor och dra igång en ekonomisk granskning.

– I den redovisning som vi har fått in, har vi inte kunnat härleda alla projektmedel, säger Aida Music Omahic, sektionschef på Malmö stad.

Försvunna fakturor

Jordanienfakturan fanns i bokföringen i höstas, men har nu försvunnit sedan föreningen lämnat in nya räkenskaper till kommunen. Borta är också ett flertal andra verifikationer som tidigare funnits i bokföringen.

– Projektet är inte stängt förrän det är stängt. Det kan vara så att vissa fakturor inte ska vara där utan på ett annat projekt. Vi bestämde oss för att inte kontera en del kvitton på det här projektet, säger Henrik Melius.

SVT Nyheter Skånes granskning visar att pengarna som skulle gå till att omvända radikaliserade ungdomar har använts för att täcka föreningens ordinarie kostnader, däribland en datorserver för 50.000 kronor, elräkningar, medlemsskap i arbetsgivarorganisation och städning av kontoret.

Malmö stad avbryter samarbete

Malmö stad har även begärt in lönelistor från föreningen för att undersöka vilka löneutbetalningar som gjorts. Spiritus Mundi har inte velat lämna ut dem.

På tisdagseftermiddagen meddelar Malmö stad att man bryter samarbetet med kulturföreningen Spiritus Mundi.

– Sociala resursförvaltningen har inte kunnat fullfölja granskningen eftersom alla underlag inte har kommit in. SRF har valt att avbryta samarbetet med Spiritus Mundi och projektet i nuvarande form. Spiritus Mundi har tagit del av beslutet, skriver Aida Music Omahic i ett sms till SVT Nyheter Skånes reporter.

Henrik Melius är kritisk till kommunens agerande. Han betonar att föreningen drivit ett 40-tal projekt och aldrig fått några anmärkningar tidigare.

– Jag är inte säker på att man kan göra så som kommunen gör. Men vi ska gå igenom det här i styrelsen och se hur vi går vidare, säger han.

DETTA ÄR FÖRSTA DELEN I SVT NYHETER SKÅNES GRANSKNING. NYTT AVSNITT KOMMER UNDER ONSDAGEN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet