Exempelvis sjuksköterskor anställda av Malmö stad skulle snart kunna få minskad arbetstid. Foto: TT

Malmö stad vill testa kortare arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Kortare arbetsdagar kan bli verklighet för vissa kommunanställda från och med 2017.

Det menade Carina Nilsson (S) när hon stod i talarstolen i Malmös kommunfullmäktige under torsdagen. Enligt Sydsvenskan kommer förslaget att läggas fram av det rödgröna minoritetsstyret i den kommande budgeten.

Startar 2017

Förslaget har arbetats fram av Socialdemokraterna och Miljöpartiet och innebär att vissa anställda av Malmö stad kommer att få kortare arbetstid. Planen är att försöket med förkortad arbetstid ska starta under 2017.

Vänsterpartiet gav sitt stöd som de menar kan lösa problemen med ökade sjukskrivningar och stress bland kommunanställda i Malmö.

Göteborg är förebilden

Förebilden är ett försök som gjorts i Göteborg och som gett positiva effekter på personalen och verksamheten.

– Om man tittar på exempelvis Göteborg så säger de att sextimmarsdagen finansierar sig själv genom minskande sjukskrivningar och liknande. Men då gäller det också att hitta en verksamhet där man får de effekterna, säger Carina Nilsson till Sydsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.