– Jag är mest nervös för att gå i trappan och bära de tunga faten, men vi har tränat mycket så det ska nog gå bra, säger Sebastian Öberg, en av eleverna på Värnhemsskolans restaurang- och livsmedelsprogram, som ska vara med och servera några av de 1 300 gästerna på Nobelbanketten i Stockholm.
De går sista året på gymnasiet och har valt inriktningen servering.
– Man fick anmäla sig och sedan var vi i Stockholm och testades, berättar Felicia Liljeqvist, som är den enda tjejen bland de sju eleverna från Värnhemsskolan som blivit utvalda.
Deras lärare Pernilla Pieplow och Peter Seehagen ska också vara med och servera på banketten.
– Det är bra att vi visar eleverna att vi också kan, säger Pernilla Pieplow och tillägger att hon också är hedrad och lite nervös inför uppdraget.
Vill servera kungen
De unga servitörerna kommer att få gå med mer rutinerad personal när de ska servera vid långborden i Blå hallen.
– Jag vet inte vilket bord och vilka gäster jag ska servera men det vore roligt om jag får servera kungen, säger Sebastian Öberg.
Hans klasskamrat Gustav Jackson vill gärna servera prins Daniel.
– Det vore roligt. Han har varit här på skolan en gång, säger Gustav Jackson.
De moment som de är lite oroliga för är att orka bära de tunga och mycket varma serveringsfaten, och att gå i takt i trappan.
Rädd för att snubbla
– Jag är mest rädd för att snubbla men gör man det blir man väl känd i TV, säger Anton Vallejos och skrattar.
Han och de andra Nobelservitörerna har tränat inför uppdraget hela hösten och i deras förberedelser har bland annat ingått att gå i ett av skolans trapphus med tunga serveringsfat på axeln.
Deras lärare Peter Seehagen står för ”trappexercisen”:
– Vänster fot. Le!
Några plastmuggar glider ner från ett av faten.
– Där åkte Nobeldesserten i golvet, säger Peter Seehagen och manar till ännu en repetitionsövning i trappan.
– Vi kör en gång till.
Får diplom
De unga servitörerna kommer att få betalt enligt avtal när de jobbar på Nobelbanketten och ett diplom med sig hem.
– Det kommer jag att sätta på väggen och berätta om när jag ska söka jobb, säger Gustav Jackson.
Deras lärare Pernilla Pieplow säger att det definitivt är en merit att ha serverat på Nobelbanketten.
– Det är tungt och visar att man kan arbeta med den här typen av uppdrag, säger Pernilla Pieplow.
Fotnot: Även tre elever och en lärare från Hässleholms restaurangskola, samt tre elever och två lärare från Kristianstads restaurangskola, är uttagna att servera på Nobelfesten.