Stefan Sintéus, chef för polisen i Malmö. Foto: Drago Prvulovic / TT

Malmös polismästare Stefan Sintéus chattade med läsarna

Uppdaterad
Publicerad

Malmös polismästare Stefan Sintéus chattade med SVT Nyheter Skånes läsare om situationen i Malmö. Här är en sammanfattning av några av de frågor han svarade på.

Påverkar polisens arbete med gränskontrollerna polisresurserna i Malmö?

– Det har påverkat vår situation tidigare men polisområde Malmö är numera undantaget från att arbeta med gränskontrollerna. Detta med anledning av morden i Malmö.

Våldet i Malmö

När kommer skjutandet/våldet i Malmö att sluta och vad gör polisen?

– Så länge det finns anledningar för de kriminella att skjuta på och mot varandra kommer problemet att finnas kvar. Vi gör därför vårt yttersta med att begränsa våldet. Allt från att utreda det som varit men också åtgärder för att förhindra nya dåd. Av de 200 på vår individlista har det redan utdelats över 1700 domar. Tvångsmedel som LVU (lagen om vård av unga) samt LUL (lagen om unga lagöverträdare) bör effektiviseras enligt mig.

– Vi har ca 160 medarbetare som nu jobbar med att utreda de mord som varit. Flera kommer sannolikt att gå till lagföring. Parallellt med detta jobbar vi med insatser mot ca 200 personer som är aktivt kriminella i Malmö.

– Tillgången till skjutvapen är ett stort problem. Kan vi begränsa den är vi ett steg närmare en lösning. Viktigt är också att tillse att unga personer inte hamnar i kriminalitet där kommunen måste hitta andra förebilder för den unge följt av en lyckad skolgång och jobb.

Är det säkert att vistas i Malmö?

– Trots allt är det ett fåtal personer som skapar den våldsspiral vi befinner oss i. Vi har fokus på ca 200 personer där huvuddelen blivit lagförda flera gånger.

– För mig finns inga no-go zoner. Däremot finns områden som är särskilt utsatta av kriminalitet och i Malmö har vi två. Det innebär att polisen ytterligare förstärker insatserna i dessa områden i syfte att minska brottsligheten och öka tryggheten.

– Malmö är en förhållandevis liten storstad brott begås över ytan. Brottsligheten ser dock annorlunda ut beroende på var i Malmö man är.

– Det en viss risk att någon utomstående kan bli skadad med t.ex. en förlupen kula. Det är dock i huvudsak kriminella som angriper varandra. Jag anser att huvuddelen av Malmöborna kan känna sig trygga i Malmö. Den faktiska utsattheten för att bli utsatt för brott har också minskat i Malmö.

Vad skulle du vilja ha för verktyg för att bekämpa brottsligheten i Malmö?

– Vårt största problem är att unga personer har tillgång till vapen. Jag ser gärna en tuffare vapenlagstiftning parallellt med effektivare tvångsåtgärder mot unga. Jourdomstolar som direkt avkunnar dom tror jag på.

– Jag anser att ordningsvakter är ett bra komplement till polisen. Likaså är polisens volontärer det. Det är fullt möjligt att skapa en högre trygghet i Malmö.

– Vi kommer att ansöka om ytterligare kameraövervakning på flera platser i Malmö.

Skulle andra myndigheter kunna ta över en del polisiära uppgifter?

– Det pågår ett nationellt arbete med att renodla polisens uppgifter. På Malmöpolisen har vi varit noga med att så få poliser som möjligt ska syssla med administrativa uppdrag. När det gäller tullen har vi ett jättefint samarbete med dem och det är ofta vi utreder ärenden tillsammans.

Hur kan invånarna hjälpa till att arbeta mot brottsligheten?

– Mycket bra fråga. Ja, undvik det vi kallar ”svarta” Malmö. Köp inte saker av kriminella och göd inte deras kriminalitet. Är du förälder så ta ditt föräldraansvar och se till att dina barn har förebilder som inte är kriminella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet