Foto: Johan Nilsson /TT/Malmö stad

Malmös säkerhetschef: ”Så här kan vi inte ha det”

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetschefen på Malmö Stad oroas nu över det grova våldet inom de kriminella grupperna i Malmö. En viktig fråga är hur kommunen ska kunna stödja polisens arbete i kampen mot nya bilbränder och skjutningar.

Jonas Hult tillträdde förra hösten som chef på trygghets- och säkerhetsenheten på stadskontoret i Malmö stad. Då kom han direkt från ett FN-uppdrag i Nordafrika, dessförinnan arbetade han som chef inom SÄPO och innan dess inom polisen. I botten är han jurist och polischefsutbildad.

– Jag reagerade med bestörtning över helgens skjutningar. Det här är de kriminella grupperingarnas utspel mot varandra. Polisen har koll på de här individerna men det är ändå svårt att ingripa. Det här är ytterst ett polisiärt ansvar, säger Jonas Hult, säkerhetschef i Malmö Stad till SVT Nyheter Skåne.

– Kommunens uppgift är att åtgärda tidigare. Kommunens ansvar består av förebyggande insatser mot barn och unga, åtgärder som sker tidigare, innan det händer.

Malmö stad har sedan några år tillbaka ett samverkansavtal med polisen som heter ”Trygg och säker stad 2012-2016”.

– Där har vi prioriterat sex områden, bland annat unga i riskzon och unga kriminella, organiserad brottslighet och kriminella nätverk, stöd till brottsutsatta samt trygghetsskapande åtgärder i trafik och miljö. Vi jobbar både långsiktigt och kortsiktigt.

Skapar nya p-platser

Vad det gäller den senaste tidens bilbränder i Malmö, arbetar Malmö Stad nu på att utforma parkeringsplatser så att bränderna inte sprider sig.

– Vi försöker hitta en parkeringsform som minskar risken för spridning av brand. Det arbetet pågår löpande i samarbete med gatukontoret och det är ett långsiktigt arbete. Vad det gäller stöd till brottsutsatta så är det ett mer kortsiktigt arbete där vi går ut och stöttar, erbjuder samtalshjälp och information till de boende i ett drabbat område, säger säkerhetschefen Jonas Hult.

– Polisen säger att bilbränderna inte är något utslag av social oro, utan att de mer handlar om de kriminella gängen som vill bestämma och visa sin makt mot polisen och få uppmärksamhet. Vi står så klart bakom polisens arbete mot den organiserade brottsligheten. Det är inte acceptabelt att de kriminella grupperna tar över och bestämmer.

Skyr inga medel

– Det jag tycker är oroväckande är att de kriminella grupperna inte verkar ha några begränsningar för vad de kan tänkas göra. De gör det de vill och tänker bara på sitt. Så här kan vi inte ha det. Därför är det här så viktigt. Det svåra är bara att avgöra hur kommunen kan stödja det polisiära arbetet. En sak som medborgarna kan göra är att informera polisen om det de vet, säger Jonas Hult.

Men hur ska de våga det?

– Det är jättesvårt, det är en utmaning. Men det är det som ska till om polisen ska få stopp på det här.

Kommunen och polisen ser just nu över ett nytt samverkansavtal som ska börja gälla från januari nästa år och sträcka sig fyra år framåt i tiden. Där gäller det att komma överens om vilka insatser som ska prioriteras. Det gemensamma målet är att skapa en trygg och säker stad.

– Vi vet att polismyndigheten har brist på resurser både på nationell och regional nivå. Ett av kommunens viktigaste brottsförebyggande arbeten bedrivs i skolorna för att barnen och ungdomarna får den utbildning de behöver. För dem som inte klarar skolan, sätter vi in stödåtgärder på stadsdelsnivå och inom socialtjänst.

Storstaden Malmö

Hur säker eller hur farlig är Malmö som stad att leva i?

– Om man tittar övergripande på den storlek av stad som Malmö är, så är Malmö en säker stad. Malmö är inte farligare än någon annan stor stad i landet. Det har varit skjutningar i Göteborg och Stockholm också, och det är i stora städer som de kriminella gängen kan tjäna pengar på droger och narkotika.

– Jag bor själv i Malmö och känner mig säker. Jag går och cyklar fram och tillbaka till jobbet.

I vilken del av Malmö bor du?

– I Limhamn.

Men det är väl en förhållandevis säker del av staden?

– Vi har haft sprängningar och mord i Limhamn också. De kriminella uppgörelserna kan hända varsomhelst i stan. Vi måste jobba över hela ytan för att motverka den här sortens brottslighet, säger Jonas Hult, chef på trygghets- och säkerhetsenheten på stadskontoret i Malmö stad..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.