Malmöskola riskerar vite för usel arbetsmiljö

Publicerad

En lärare på Kirsebergsskolan i Malmö blev biten i fingret i höstas. Nu hotar Arbetsmiljöverket kommunen med krav på vite om inte skolan gör ordentliga riskbedömningar om hot och våld på skolan.

Det var i början av oktober förra året som läraren blev biten i fingret och slagen av en elev. Såret i fingret kunde tas omhand akut av skolsköterskan.

Men Arbetsmiljöverket kritiserar nu skolan eftersom det saknas rutiner för vilka åtgärder som ska genomföras vid misstanke om blodsmitta.

Akut situation

Skolan kritiseras också eftersom den nu avstängda eleven ändå kommer till skolan och det saknas instruktioner för hur personalen snabbt kan skaffa sig hjälp om det skulle uppstå en akut situation vid mötet med eleven.

Det finns däremot mer allmänt hållna skriftliga instruktioner för hur personalen ska agera vid ett möte med eleven.

Fler anmälningar

Enligt myndighetens beslut finns det sedan tidigare ett antal interna tillbudsanmälningar som gäller eleven.

”Skolan har inte genomfört någon undersökning, riskbedömning eller upprättat en handlingsplan för de arbetsförhållanden som gäller våld och hot för den pedagogiska personalen på skolan”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut.

Kräver åtgärder

Nu kräver man att åtgärder vidtas för att förebygga skador. Om det inte görs kan personalen utsättas för riskfyllda arbetsförhållanden.

I så fall får också kommunen betala ett vite på 100.000 kronor.

Tidigare problem

Även Skolinspektionen har tidigare hotat kommunen med ett miljonvite om inte läget på skolan förbättras. Då vittnade elever om slagsmål och vågade inte gå ut på rasten.

I höstas utbröt också ett slagsmål på skolan och en pojke knuffades sedan genom ett skyltfönstret sedan bråket fortsatt på stan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.