Foto: Mikael Nilsson

Mamman till mordmisstänkte 15-åringen anmäler häktet

Uppdaterad
Publicerad

Mamman till 15-åringen som är misstänkt för mordförsöket på en vaktmästare i Malmö anmäler häktet i Malmö. I en JO-anmälan skriver hon att pojken hålls isolerad i en avdelning för vuxna och att han är rädd.

Sedan mordförsöket på vaktmästaren vid Pildammsparken i Malmö den åttonde februari i år har 15-åringen suttit häktad i Malmö. Enligt åklagaren Åsa Kristensson riskerar annars pojken försvåra den pågående utredningen.

Men efter att pojkens mamma besökt honom i häktet vid två tillfällen lämnar hon nu in en anmälan till JO. I den menar hon att 15-åringen sitter isolerad i häktet för vuxna och att han av flera anledningar mår väldigt dåligt. Hon menar även att en så ung person inte bör sitta isolerad.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

– Att hålla ett barn isolerat och instängt i 23-24 timmar per dygn strider mot barnets rättigheter och är skadligt för hans välmående och utveckling, skriver hon i JO-anmälan.

Hon menar även att placeringen på en säkerhetsavdelning bland vuxna är fel och att han känner sig rädd och otrygg.

Dessutom har han inte fått någon skolundervisning sedan han häktades. Enligt anmälan har 15-åringen rätt till aktiviteter men dessa ska han anmäla sig till tidigt på morgonen, något som han missar.

Mamman är medveten om att 15-åringen missar de aktiviteter som finns eftersom han sover bort anmälningstiden på morgonen, men menar trots det att kriminalvården bör stötta en så ung person.

– Det känns inte rimligt att man har samma krav på ett 15-årigt barn som på en 40-årig vuxen, skriver hon.

Anders Backman är chef för häktet i Malmö, till Sydsvenskan säger han att han själv inte har sett anmälan men att ungdomar vanligtvis ska placeras på en ungdomsavdelning.

– Om det är så att han är på säkerhetsavdelningen, så beror det på att han varit kraftigt utåtagerande. Det kan också vara så undantagsvis att om någon är våldsam, skriker och håller väsen på ett sätt så att man stör medintagna så kan man också bli flyttad, säger han till tidningen.

Han förstår inte heller inte varför 15-åringen är rädd.

– Han är ju isolerad i sin cell, det är svårt att se vad problemet är, säger Anders Backman till tidningen.

15-åringen är misstänkt på sannolika skäl för försök till mord på vaktmästaren. Vaktmästarens tillstånd var länge livshotande och är fortfarande stabilt med allvarligt.

Åklagaren Åsa Kristensson har inte velat kommentera ärendet.

– Det är viktigt att vi får utreda det här i lugn och ro, sa hon till SVT Nyheter Skåne tidigare i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Mer i ämnet