Foto: Johan Nilsson / TT

En död och tre gripna efter skjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Två skjutningar inträffade i Malmö inom 20 minuter på onsdagskvällen. Under natten till torsdagen avled en 20-årig man efter en skottlossning på Annelundsgatan. Tre män är anhållna, misstänkta för mordförsök vid en annan skjutning.

Tre män – 24, 25 och 28 år gamla – är nu anhållna och misstänkta för mordförsöket på en 17-åring på Fosievägen. Skottlossningen skedde i en trappuppgång på onsdagskvällen.

– De kunde gripas efter att vi fått uppgifter om att två bilar varit synliga i området vid skjutningen. Den ena bilen anträffades tom och i den andra fanns de tre som nu är gripna, säger polisens pressinformatör Lars Förstell på polisens pressträff på torsdagsförmiddagen.

Förhör med de anhållna männen kommer att hölls under dagen. Åklagaren kommer nu att begära de tre männen häktade.

Skottskadade 17-åringen påträffades vid en trappuppgång. Hans skador uppges inte vara livshotande.

Fler blev beskjutna

19 minuter senare inträffade nästa skottlossning när en man sköts till döds på Annelundsgatan. Den 20-årige mannen avled under natten. När han blev beskjuten var han i sällskap med flera personer.

Poliser vid avspärrningarna på Annelundsgatan Foto: Mikael Nilsson

– Det skedde i närheten av gångtunneln vid Annelundsgatan, säger Lars Förstell, polisens pressinformatör.

Tre personer som var i sällskap med 20-åringen – 23, 18 och 20 år gamla – upplevde att de också blev beskjutna. De tre är inte skadade men anmälningar om mordförsök är upprättade.

Polisen vill inte kommentera om någon av de inblandade, offer eller misstänkta, är kända av polisen sedan tidigare. Men SVT Nyheter kan avslöja att 20-åringen är tidigare dömd för brott. I mars förra året sköts hans storebror till döds.

På presskonferensen uppgav polisen att man har en del spår att gå på när det gäller dödsskjutningen på Annelundsgatan.

– Det finns en del uppgifter om personer och fordon som varit synliga i området i anslutning till händelsen, säger Lars Förstell.

När polisen kom till platsen inledde man livräddande åtgärder. Mannen fördes sedan med ambulans till sjukhus. Under natten till torsdagen kunde polisen meddela att han hade avlidit. Anhöriga har underrättats.

Inget samband

Den första skjutningen inträffade i Fosie i södra Malmö, medan den andra varit i utkanten av Rosengård.

– Det finns inga kända kopplingar mellan skjutningarna. Vi utreder dem som två separata händelser, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på polisen i Skåne.

– Vi har kallat in gruppen som utreder grova brott och vi har hört flera vittnen under kvällen och natten, säger Magnus Lefèvre.

Tomhylsor har anträffats på Annelundsgatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.