Många oroliga vid bönestund för offren i Mecka

Uppdaterad
Publicerad

Igår trampades  fler än 700 personer ihjäl utanför Mecka i Saudiarabien. Därför höll man idag på Islamic Center i Malmö en speciell bönestund.

I moskén sitter det mycket folk på fredagsbönen. Det är många som är chockade. Olyckan i Mecka är ett centralt ämne, som imamen tar upp under hela bönestunden. Det är flera här som har släktingar på pilgrimsbesök i Mecka och oron hos dem är stor.

– Jag vet inte vad som har hänt med mina släktingar. Jag har inte fått kontakt med någon av dem, säger Nicklas Adeson Samawi, en av besökarna under fredagsbönen.

Tragedin i Mecka

På Islamic center har man fått flera samtal från oroliga människor.

– Vi har fått flera samtal från människor som via medierna tagit del av vad som har hänt. Men vi kan inte ge några svar på frågor om enskilda människor. Det finns gruppledare där nere som man ska försöka ha kontakt med själv, säger imamen Roland Vishkurti.

Kritiserar organisationen i Mecka

Olyckan inträffade i en tältstad utanför Mecka igår. Fler än 700 personer trampades ihjäl i trängseln och ännu fler skadades. Myndigheterna har skyllt på pilgrimerna som anklagas för att inte har följt reglerna. Men Roland Vishkurti har en annan mening.

– Det måste finnas vakter, polis eller militär. Man kan inte bara släppa loss två miljoner människor med olika språk och kultur och tro att allting ska fungera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tragedin i Mecka

Mer i ämnet