Tända ljus för den senaste tidens mordoffer i Malmö Foto: Helena Bohm-Nilsson

Tända ljus för Malmös mordoffer

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen samlades Malmöbor på Möllevångstorget i en protest mot det våld som drabbat staden. Arrangörerna efterlyser mer förebyggande arbete för att stoppa den senaste tidens skjutningar.

Irakiska kulturföreningen stod som arrangörer bakom tisdagskvällens manifestation på Möllevångstorget. Föreningen ville med manifestationen visa solidaritet med offrens anhöriga.

– Vi har sett våldet öka i Malmö och det är något vi inte bara kan lämna åt sidan. Vi vill att det civila samhället samarbetar med politiker och polis, säger Ehab Khalaf, medlem i Irakiska kulturföreningen i Malmö.

16-åring skjuten till döds

Han vill också se mer förebyggande arbete för att få slut på de skjutningar som senast dödade 16-årige Ahmed Obaid.

– Vi vill ha mer stöd åt de mest drabbade områdena, stöd till skolan, och till polisstationer. Stödet ska vara långvarigt.

På plats fanns också Fuad Saleh, sekreterare i föreningen.

– Jag hoppas att det här är första steget för att samla alla krafter och föreningar i Malmö mot våld, under ett paraply.

Träffat mordoffret

Både unga och äldre Malmöbor samlades på torget. Benaz Mohammed var på plats för att hedra minnet av 16-årige Ahmed Obaid.

– Jag träffade honom när jag jobbade som projektledare på Rädda Barnen, säger hon.

Hon tror att tillgången på vapen är en av anledningarna till den senaste tidens dödliga våld.

– Det finns ett utanförskap och det är få som grips.

Alla kvällens talare underströk vikten av att stå upp mot det dödliga våldet i Malmö. Därefter avslutades manifestationen med en tyst minut för de drabbade offren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet