Manlig barnlöshet kan vara sjukdomssymptom

Uppdaterad
Publicerad

Med mer kunskap om mannens fertilitetsproblem ökar chanserna att bli förälder och sjukdomar kan förebyggas. Det visar två avhandlingar vid Lunds Universitet. Forskarna anser också att det forskas lite om män som är ofrivilligt barnlösa.

– Det är ganska ovanligt med forskning kring den infertile mannen. Det har varit mer forskning kring kvinnan och kvinnans fertilitet men vi har börjat att göra fler studier nu och det är viktigt, för att i åtminstone hälften av fallen där man hittar en orsak till infertiliteten så finns det faktorer hos mannen som spelar roll, säger Johannes Bobjer som är urolog vid Skånes Universitetssjukhus.

Han och hans kollega Krzysztof Oleszcuk som är gynekolog, har nyligen lagt fram varsin avhandling vid Lund Universitet kring mannens fertilitet. Och de tycker båda att forskning kring mannen fått stå tillbaka.

– Det har inte hänt mycket med utredningar av männen sedan infertilitet upptäcktes och befästes som ett hälsoproblem, säger Krzysztof Oleszcuk.

Och det är ett viktigt forskningsområde menar Johannes Bobjer eftersom det verkar vara  ett ökande problem för män.

– Det är fler som får bekymmer med sin fertilitet och orsaken bakom och konsekvenserna är intressanta att ta del av, menar Johannes Bobjer.

Låga testosteronhalter

Krzysztof Oleszcuk forskning visar ett komplement att analysera spermier som kan få betydelse för val av metod när man ska få assisterad befruktning. Det kan betyda färre graviditetsförsök och för kvinnan färre förberedande hormonbehandlingar.

– Den här tekniken hjälper oss att välja rätt metod och är en bra lösning för paret men också för hur man använder sjukvårdens resurser, säger han.

Johannes Bobjer har undersökt kopplingar mellan hormonbrist hos männen som söker hjälp med assisterad befruktning och tidiga tecken på olika folksjukdomar. Hans forskning visar att många män med sänkt spermiekoncentration hade låga halter av testosteron som på sikt kan bidra till sämre hälsa.

– Det är relevant att undersöka de här männen vidare och inte bara hjälpa dem att bli fäder, utan att även titta på hur deras hälsa i övrigt ser ut, säger han.

Generellt har man dåliga rutiner i vården för att följa upp männen efter fertilitetsbehandlingen menar han. Efter fertilitetsbehandlingen är man nöjd men om man följer upp dem så kan man i vissa fall få ledtrådar till varför de har svårt att bli pappor.

– I vissa fall kan man kanske hjälpa dem med att undvika att gå omkring och lida av en brist på hormoner under många år och eventuellt utveckla sjukdomar som man kan förebygga  genom ganska enkla medel, säger Johannes Bobjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.