Svårt att hitta bostad för vissa studentgrupper i Malmö. Foto: Gunilla Fritze

Manliga utländska studenter har svårast få bostad

Uppdaterad
Publicerad

Studentkåren i Malmö har upptäckt att de som har absolut svårast att få en bostad i Malmö är manliga utländska studenter .

– Det finns vissa fördomar och en misstänksamhet som gör att det i allmänhet är svårt för manliga utländska studenter att få en bostad i Malmö, säger Jenny Börjeson, ordförande för studentkåren i Malmö.

Hon berättar att det i snitt tar ett år för studenter att få en mer permanent bostad i Malmö.

– Det är oerhört frustrerande att behöva leta bostad samtidigt som man ska koncentrera sig på sina studier och lära känna en ny stad, säger Jenny Börjeson.

Inte prioriterad fråga

Det råder brist på studentbostäder i Malmö, liksom i Lund och flera andra studentstäder. Det visar den årliga rapporten från Sveriges förenade studentkårer,SFS. För att hjälpa studenter i ett inledningsskede driver  studentkåren i Malmö ”soffprojeket” som går ut på att nya studenter ska få låna/hyra en soffa hos privatpersoner innan de kan hittar en mer permanent bostadslösning.

Nästa steg blir oftast ett andrahandskontrakt eller ett rum hos en privatperson eftersom det finns för få studentlägenheter i Malmö.

– MKB har inför årets terminsstart beslutat att en tredjedel av deras studentlägenheter ska gå till de nya studenterna men det går minst 30 sökande på varje lägenhet, säger Jenny Börjeson.

Hon säger att studenterna önskar att Malmö stad skulle prioritera dem högre.

– Det verkar inte vara en prioriterad fråga för politikerna i Malmö men det borde vara det. Inte minst mot bakgrund av att Malmö ska få universitetsstatus om mindre än två år. 

Bättre i mindre studentstäder

I Lund är det, liksom tidigare år, svårt för studenter att få en bostad. SFS räknar med att sju av tio studenter kan sakna fast bostad när terminen startar. Detta trots att det tillkommit cirka 900 nya studentbostäder under de senaste fem åren.

Det finns däremot ett bra utbud av studentlägenheter i Helsingborg och alla nya studenter erbjuds ett förstahandskontrakt inom en månad. 

I Kristianstad kan det vara svårt för studenterna att få en bostad i början på terminen men senast i oktober räknar studentkåren med att alla ska ha en mer permanent bostad på rimligt avstånd från högskolan.

Sveriges förenade studentkårers rapport:

SFS bostadsrapport 2016 bygger på en rundringning till 33 studentkårer och bostadsbolag inför höstterminens början. I årets rapport får 11 städer rött ljus med anledning av att nya studenter inte kan räkna med att få en bostad under det närmaste halvåret. I 16 städer kommer nya studenter att kunna få en bostad under sin första termin. På sex orter kan nya studenter känna sig säkra på att få ett boende inom en månad. SFS gröna lista utgörs av Trollhättan, Karlshamn, Skellefteå, Piteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.