Emma Karp Lundström står bakom årets äppeltavla. – Årets motiv är väldigt jordnära och knutet till den vardagliga odlingssituationen. Det är jord och äpplen, verktyg och stora ytor Foto: Richard Lööf

Här lär du dig skilja på äpplen och äpplen

Uppdaterad
Publicerad

Årets äppeltavla i Kivik är nu invigd. Cirka tre ton äpplen har satts upp med 50.000 spikar av konstnären Emma Karp Lundström.

Avtäckningen av äppeltavlan är en av dagens stora händelser. Den 108 kvadratmeter stora tavlan pryds av cirka 35.000 äpplen av sorterna Summerred, Discovery, Single Tillisch, Röd & Gul Gravenstein, Alice, James Grevie, Katja, Cox Pomona, Piros och Sunrise.

Motivet hålls alltid hemligt fram tills att konstverket avtäcks under marknadens första dag.

– Årets motiv är väldigt jordnära och knutet till den vardagliga odlingssituationen. Det är jord och äpplen, verktyg och stora ytor, säger konstnären Emma Karp Lundström.

Fokus på svenska äpplen

Lagom till årets rekordskördar så arrangeras idag äppelmarknaden i Kivik för 29:e året i rad. Nytt för i år är kunskapstältet där det svenska äpplet uppmärksammas och för de besökare som vill sortbestämma självplockade äpplen finns en äppelexpert på plats.

Enligt arrangörerna så har de inför årets marknad haft ökat fokus på att öka kunskapen om det svenska äpplet, bland annat genom att expandera utställningen.

– Vi vill visa upp det svenska äpplet och få folk att känna till det, säger Kristina Levinsson, arrangör för Äppelmarknaden.

I kunskapstältet finns bland annat pomologen Sven Levin redo att sortbestämma äpplen för de besökare som är intresserade av att ta reda på vad de egentligen odlar i trädgården. Han berättar att intresset för frukten är stor.

– Intresset har ökat väldigt mycket de senaste åren, jag tror att den ökade uppmärksamheten kring gifter i frukt är en av anledningarna till detta, säger Sven Levin.

Flera hundra olika

Hans arbete går ut på att avgöra äppelsorter genom utseende, form, lukt och smak och för att vara helt säker på sorten så krävs det att man går ner på detaljnivå. Till hans hjälp så använder han pomologiska böcker.

– Man kollar på äpplet från alla håll och kanter, sedan skär man det itu och kollar på skal, skinn, kärnhuset och skaftet, säger han.

I Sverige finns det ett par hundra olika sorter beskrivna. Exakt hur många sorter som finns är svårt att säga, men för att en ny sort ska etablera sig är det mer än en god smak som avgör.

– Man söker äpplen som klarar av klimatet och olika sjukdomar, men även att de ska gå och lagra. Man vill ju gärna ha kvar de äpplen som man odlar, säger Sven Levin.

I år arrangeras även äppelveckorna för första gången i Kivik. Det börjar med lördagens marknad och sedan pågår aktiviteter i två veckor, där bland annat den traditionella äppeltavlan kommer få fortsätta att stå uppe, om väderförhållandena tillåter.

Vilket äpple har du i trädgården?

Gravenstaeiner, Åkerö eller kanske ett Villands glasäpple? Nordiska museet har tagit fram Äppelappen. Där kan du själv botanisera bland mer än 300 svenska äpplen och kanske artbestämma dem på egen hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.