Foto: Lillemor Birgersson

”Media kommer bara när det hänt något dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

”Varför kommer ni bara och rapporterar när det händer något dåligt?”

Det var en av frågorna som diskuterades när SVT Nyheter Skåne bjöd in vårt nätverk till fikamingel. Och uppfattningarna gick isär om hur mycket media ska rapportera om det negativa som händer.

För ett par år sedan så började vi på nyheterna i Skåne och Helsingborg att knyta mer systematiska kontakter med framför allt olika invandrarföreningar i vårt bevakningsområde. Målet var och är att förbättra vårt kontaktnät i grupper som inte spontant kontaktar oss när något händer.

På onsdagen var det dags att fika med vårt nätverk, som under åren vuxit sig starkt och livaktigt. Ett 50-tal kom när vi bjöd på kaffe och kardemummabullar här i vårt tv-hus. Och det blev livliga diskussioner, inte minst i paneldebatten om vår bevakning av Malmö.

#fikamedSVT
Foto: Lillemor Birgersson

Menar att media sprider dåligt rykte

Iman Ahmad har jobbat på Rosengård under flera år och hon tycker att media har en stor skuld i områdets dåliga rykte.

– Det är en liten grupp som förstör för alla andra. Det händer en massa positiva saker i området, men det rapporteras det inte om, säger hon.

– Media kommer bara när det hänt något dåligt. Och alla dessa nyheter som bara är negativa tar mycket på ens krafter.

Iman Ahmad säger att hon ibland väljer bort att ta del av nyheter för att hon inte orkar. Som exempel tar hon mordet på den 16-årige pojken för en tid sedan. Hon kände honom och händelsen tog henne hårt.

Foto: Lillemor Birgersson

Vill ha fler positiva nyheter

Hon tycker inte att media tar sitt ansvar när det gäller bilden av utsatta områden. Men hon får mothugg av Taher Azizi som också var med i panelen. Han jobbar som tolk och bor själv på Kroksbäck.

– Det negativa finns ju där. Det är inget media hittar på, menar han.

– De rapporterar om något som faktiskt händer. Och media måste kanske visa upp det för att myndigheterna ska reagera.

Men flera igår efterlyste mer positiva nyheter, till exempel mer porträtt av eldsjälar och andra förebilder.

– Jag vill se mer reportage som visar på likheter, som gör att samhället håller ihop och inte ställer grupper mot varandra, sa Jasmin Al Janabi.

Jürgen Lindemann menar att media underskattar genomslagskraften av det negativa.

– För att citera Pia Sundhage: ska man säga en kritisk sak så krävs det fyra beröm för att det ska bli jämnt för den som lyssnar. Det negativa tar alltid över.

Foto: Lillemor Birgersson

”Bygg relationer”

Taher Azizi tycker att sociala medier styr nyheterna, det handlar för mycket om klick och snabbhet och för lite om folkbildning och information. Han vill se mer fördjupningar och förklaringar.

I vissa områden i bland annat Malmö så är det svårt för oss som journalister att röra oss utan att folk känner sig provocerade och kanske till och med hotar med våld. Hur ska man göra för att det ska ändras?

– Kom och rapportera om även bra saker, säger Iman Ahmad.

– Bygg relationer och visa för folk att deras åsikter är viktiga, säger Taher Azizi.

– Då släpper också deras misstänksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet