Allt fler hundar får juvertumörer. Foto: SVT

Mer än var fjärde tik får bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt fler hundar som får bröstcancer. Det är tikarna som drabbas och så fort ägarna misstänker knutor ska de agera. Det menar Kristine Bastholm, veterinär på djursjukhuset i Malmö.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Bland hundar drabbas 25-30 procent av alla tikar av motsvarigheten, juvertumörer. Fallen blir fler i takt med att många hundar lever längre. Har tumören spridit sig är prognosen dålig och för dessa hundar rekommenderas ofta avlivning.

– Det är bra att undersöka hundens juver minst en gång i månaden, helst oftare, säger Kristine Bastholm, veterinär på djursjukhuset i Malmö.

Kristine Bastholm, veterinär på djursjukhuset i Malmö. Foto: SVT

Hon har själv en tioårig borderterrier som hon regelbundet undersöker.

– Det brukar gå bra. De flesta hundar uppfattar det som massage och tycker om när man känner och klämmer, säger Kristine Bastholm.

Prognosen är god om tumören inte har hunnit sprida sig till andra delar av kroppen.

Kan förlänga livet

Det som gäller för människor gäller även för hundar och katter, nämligen att söka hjälp redan när man upptäcker en liten knöl vid juvren. Elakartade tumörer kan nämligen sprida sig vidare till lungorna.

– Det är bra att upptäcka en knöl när den är stor som ett risgryn. Det kan förlänga livet på hunden eller katten, säger Lotta Möller, veterinär hos försäkringsbolaget Agria.

Lotta Möller, veterinär hos försäkringsbolaget Agria. Foto: SVT

Hon berättar att kirurgi är den metod som används och som är mest effektiv för att ta bort tumörerna. Det förekommer även cytostatika men inte i samma omfattning som vid behandling av cancersjuka kvinnor.

– Det finns både godartade och elakartade juvertumörer och hos katter är de oftast elakartade, säger Lotta Möller.

Genetiken spelar in

Det bästa sättet att undvika att hunden eller katten får tumörer i sina juver är att kastrera den, helst före första löpet.

– Vi uppmanar inte alla hundägare att de ska kastrera sina tikar. Dels finns det risker med kastrering och dels behövs det avelsdjur, säger Lotta Möller.

Tikar som kastreras kan få problem med inkontinens, urinläckage och de går ofta upp i vikt.

Det pågår forskning kring juvercancer och genetiken spelar in. Vissa raser är mer drabbade än andra.

– Man har upptäckt en gen hos engelsk springerspaniel som gör att den rasen oftare drabbas av juvertumörer. Miljön spelar också in, så bilden är mångfacetterad, säger Lotta Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.