Öresundsbron. Foto: TT

Miljardöverskott för Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Trafikrekord och låga räntor – 2016 gick Öresundsbron med miljardöverskott.

– Det är det bästa ekonomiska resultatet i brons historia, säger vd Caroline Ullman-Hammer som inte ser några skäl till att sänka broavgifterna.

Resultatet blev 1,02 miljarder danska kronor före värdeförändring, vilket motsvarar närmare 1,3 miljarder svenska kronor.

Vägtrafiken på bron ökade med fem procent under året. Delvis beror detta på att gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark gjort det krångligare att åka tåg mellan länderna, tror ledningen för konsortiet bakom bron. Sammanlagt 7,4 miljoner fordon passerade bron under året, vilket överträffar det tidigare rekordet från 2009.

Lånen återbetalade 2034

Samtidigt minskade brokonsortiets räntekostnader till följd av fortsatt låga räntenivåer och låg inflation.

I nuläget beräknas samtliga lån för brobygget kunna vara återbetalade 2034. Eftersom Öresundsbron nu för första gången har ett eget positivt kapital räknar dess ledning med att från och med nästa år kunna ge ägarbolagen utdelning.

Hade ni inte kunnat sänka taxan för dem som åker över bron?

–  Nej, så ser inte vid det. Ska vi lyckas med det uppdrag vi har, att finansiera bron, så är det där vi ligger, säger Caroline Ullman-Hammer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.