Miljöpartiets kommunalråd attackerad i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö, blev på måndagen attackerad på öppen gata. En okänd gärningsman slog politikern i magen framför ögonen på hans dotter. ”Han gick rakt mot mig”, säger Nils Karlsson till SVT Nyheter Skåne.

Nils Karlssons hustru berättade sent på måndagskvällen om händelsen. På Facebook skriver hon att attacken inträffade under måndagen i Limhamn:

”Idag blev min man Nils Karlsson slagen med knuten näve rakt i magen av en okänd man som passerade honom på öppen gata i Limhamn. Han blev slagen i magen rakt framför ögonen på vår 2,5 åriga dotter”, skriver hon.

Karlsson berättar själv för SVT Nyheter Skåne att han var ute och lekte med sin dotter när mannen angrep honom. Attacken inträffade i närheten av kommunalrådets bostad.

– Han gick rakt mot mig. Ansikte mot ansikte. Det fanns gott om utrymme att passera på trottoaren, men så sade han ”Flytta på dig din fete jävel” och slog mot mig. Han ville kanske markera någonting. Jag vet faktiskt inte, säger Nils Karlsson.

Polisanmält

Polisen i Malmö bekräftar att en anmälan om händelsen har lämnats in. Det misstänkta brottet rubriceras som ofredande. Händelsen inträffade klockan 15.39 på Västanväg i Limhamn.

– Han var ute och lekte med sitt barn. Då har det kommit en man på trottaren, som i samband med att han passerade utdelade ett slag mot målsägande, säger Nils Norling, pressinformatör på Malmöpolisen.

Finns det uppgifter om var den misstänka gärningspersonen tog vägen?

– Han ska ha promenerat vidare från platsen, säger Nils Norling.

Ingen person är misstänkt eller har gripits efter händelsen.

Tidigare hotad

Nils Karlsson lyckades hejda slaget genom att skydda sig med en påse ombyteskläder. Efter händelsen skyndade han och dottern sig hem till bostaden.

– Det gjorde inte ont. Men ju längre tiden går desto mer arg och chockad blir jag. Jag tänker på hur sjukt och galet det är att slå någon i magen, säger Nils Karlsson.

Har du varit utsatt för hot?

– Ja, men ofta är de förtäckta hot där någon skriver att de hoppas att de ska riktigt illa för min familj eller liknande. Jag har aldrig blivit hotad eller angripen på staden tidigare, säger Nils Karlsson.

Har du någon tanke om vem som gjort det här?

– Jag kan inte spekulera om motiv och vara rädd hela tiden. Jag har aldrig sett honom förut men jag skulle känna igen honom om jag såg honom igen, säger Nils Karlsson.

Stöttas av kollegor

Anders Åkersson (MP), regionråd, säger till SVT Nyheter Skåne att han varit i kontakt med Nils Karlsson via sms under tisdagen.

– Han ska inte vara fysiskt skadad, säger Anders Åkesson.

– Det är hemskt att den här typen av händelser sker i alla sammanhang. Skulle det ha någon politisk bakgrund skulle det vara ännu värre, säger Anders Åkesson.

Även Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö, fördömer händelsen.

– Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på när våra förtroendevalda blir utsatta för hot eller våld, säger Märta Stenevi.

Ökad hotbild

Nils Karlsson säger att hotbilden mot politiker generellt sett har ökat, oavsett vilket parti man företräder.

– Det är uppskruvad stämning och tonen i de mejl man får är mer aggressiv. Mina värsta politiska motståndare utsätts för samma sak, säger Nils Karlsson.

Vidtar du några extra säkerhetsåtgärder?

– Man kan aldrig skydda sig från sådant här. Däremot arbetar vi aktivt med trygghet och polisen har prioriterat det här. Jag har ingen aning om det här kan kopplas till mitt politiska arbete, eller om jag bara var på fel ställe, säger Nils Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.