Anders Ygeman vill se en kombinerad gräns- och id-kontroll. Foto: TT/Arkiv

Ministrarna vill slå ihop gränskontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Danmark och Sverige arbetar för att kombinera kontrollerna på Hyllie och Kastrup. Det meddelade Anders Ygeman (S), inrikesminister och Søren Pind, dansk justitieminister, när de träffades på måndagen.

Sydsvenskan mötte ministrarna efter ett kort besök på Köpenhamns flygplats Kastrup. Ministrarna berättade att man vill kombinera id-kontrollen och gränskontrollen på Hyllie till en gemensam kontroll. På så sätt vill man underlätta för resenärerna över Öresund.

Arbetsgrupp arbetar med frågan

En arbetsgrupp med regeringstjänstemän från de båda länderna ser över möjligheterna att kombinera gränskontrollerna för tåg- och färjeresenärer. En sådan kontroll måste göras på den danska sidan av Öresund.

Sverige inför gränskontroller

– Vi har diskuterat möjligheten att placera svensk polis på dansk sida, men det är en fråga som är väldigt juridisk komplicerad. Vi ska se om det juridiskt är möjligt att lösa och hur lång tid det tar, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter Skåne

Tveksam till förlusterna

I förra veckan presenterade Sydsvenska handelskammaren en rapport där man hävdade att gränskontrollerna medför ekonomiska förluster för Öresundsregionen med nästan tre miljoner kronor per dag.

Oavsett juridiken vill de båda ministrarna komma med lösningar som underlättar för de boende i regionen.

– Vi är överens om att tillsammans titta framåt och se om det går att hitta åtgärder för underlätta pendlandet i Öresundsregionen, säger Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet