Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sluta tyck synd om dig själv och stå för vad du gjort” säger Miranda, som våldtogs som 12-åring av en man som inte vill utvisas till Syrien. Foto: Foto: Otto Johansson

”Miranda” våldtogs som barn – förövaren kvar i Sverige trots utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Miranda var 12 år när hon våldtogs av en 26-årig man. Han dömdes till fängelse och utvisning för brottet, men trots att han skulle ha utvisats för tre år sedan är han fortfarande kvar i Sverige.

– Varför tar han inte sitt straff?, säger Miranda.

Fyra dagar innan Miranda, som egentligen heter något annat, skulle fylla 13 år våldtogs hon av en man som skulle sälja cigaretter till henne.  

– Jag minns att han drog in mig i sitt sovrum och drog ner persiennerna. Jag skrek och grät.

Utvisning på grund av brott

Mannen dömdes 2019 för våldtäkt mot barn till fängelse och utvisning. Han fick ett kortare fängelsestraff, två år och åtta månader, eftersom domstolen ansåg att utvisningen innebar ett men för honom.

Reglerna ändrades 2022, vilket gör att domstolarna inte längre får ta sådan hänsyn när de bestämmer straff.

Suttit i förvar i tre år

Mannen som våldtog Miranda är ett av 73 fall som SVT Nyheter Skåne granskat. Granskningen visar att nästan tre av fyra som dömts till utvisning till Syrien sedan 2016 är kvar i Sverige efter avtjänat straff.

Han har sedan han släpptes från fängelset suttit i förvar. Polisen har försökt få honom utvisad i tre år utan att lyckas. Han har i alla år vägrat resa till Syrien eftersom han inte vill tvingas in i den syriska militärtjänsten.

Resa avbokades

I gränspolisens handlingar framgår det hur de i somras bokade en resa till mannen, och övervägde en chartrad resa för att kunna tvinga honom till Syrien – men den resan ställdes in. 

– Vi har möjlighet att utvisa någon med fysiskt tvång om det bedöms behövas. Men vi behöver ha med oss flygbolaget som godkänner det, säger Noas gränspolischef Cajsa Velden.

”Jag ville inte heller”

Trots att mannen flera gånger försökt få migrationsdomstolar att upphäva både utvisningsbeslutet och förvaret så har han inte fått gehör. 

När Miranda läser breven där hennes förövare skriver att han inte vill till Syrien säger hon:  

– Jag ville inte heller, men du gjorde det mot mig ändå.  

Fotnot: SVT kallar Miranda för ett fingerat namn för att skydda henne. Hör hennes berättelse i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du en sammanfattning av SVT Nyheter Skånes granskning av utvisningarna av dömda brottslingar till Syrien. Foto: SVT

Så gjorde vi granskningen

  • Gränspolisen hade i september 2023 sammanlagt över 780 öppna ärenden i Sverige av personer som utvisats på grund av brott, men av olika skäl fortfarande är kvar i landet. Flest ärenden rörde personer med syriskt medborgarskap, 95 stycken, och därför har vi valt att fokusera på dem.
  • SVT Nyheter Skåne har granskat samtliga personer som dömts till utvisning till Syrien de senaste sex åren och enligt domen ska ha lämnat Sverige efter avtjänat fängelsestraff.
  • Det rör sig om totalt 130 personer. Av dem avtjänar 53 stycken i september fortfarande fängelsestraffet. 73 hade i september släppts från sina fängelsestraff.
  • Vi har granskat hur många av de som avtjänat sina fängelsestraff som har lämnat landet respektive är kvar. Vi har också granskat hur många av dem som begått nya brott, fått uppehållstillstånd eller sitter i förvar.
  • SVT kan avslöja att tre av fyra, 52 av 73, är kvar i landet.
  • 41 procent av dem har någon gång efter fängelsestraffet fått nya tillfälliga uppehållstillstånd.
  • Av de utvisningsdömda som vi granskat har 18 fortsatt begå brott i Sverige efter att de fått sin utvisningsdom.
  • Flera har suttit eller sitter i förvar i väntan på att utvisning ska ske. Några har gått under jord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisning på grund av brott

Mer i ämnet